Raad akkoord met plannen zaagvaardig maken molen Den Oord

 

Stichting de Ommer Molens kan verder met de plannen voor het zaagvaardig maken van molen Den Oord. De gemeenteraad schaarde zich achter de plannen. Om ze uit te kunnen voeren moet de zaagschuur onder de molen – nu nog in gebruik als expositieruimte – worden opgegeven door het Historisch museum, onderdeel van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Daarvoor krijgt het museum straks nieuwe vervangende expositieruimte aan de andere kant van het vorig jaar gereedgekomen museum.

Samen komen tot oplossing

Wel stelt de gemeenteraad als voorwaarde dat betrokken partijen (Molenstichting als beheerder van de molen en het CCO) vooraf in een intentieovereenkomst uitspreken dat ze bereid zijn om samen tot een gedragen oplossing te komen voor het ruimtevraagstuk van het museum.

Raad stelt 400.000 euro beschikbaar

De raad trok 400.000 euro uit voor de uitvoering van de plannen: € 100.000 voor het zaagvaardig maken van de molen en € 250.000 voor het oplossen van het ruimtevraagstuk van het museum. Verder 50.000 euro voor het tijdelijk oplossen van het van het ruimtevraagstuk en het opstellen van een ambitiedocument, waarin de kansen voor samenwerkingen tussen partijen op locatie als in het geheel van het cultureel-recreatieve spectrum van Ommen worden uitgewerkt. De provincie zegde de Stichting Ommer Molens al eerder een subsidie toe van bijna 300.000 euro.

Ambitieuze plannen

De raad sprak van ambitieus plannen en was kritisch met de vraag of de plannen wel financieel haalbaar zijn. Echter, de win-win situatie bleef ook niet onbelicht. Een toeristische attractie die Ommen nog meer op de kaart zet en de geschiedenis levend houdt, zo werd door de raad gesteld. De PvdA-fractie stemde tegen de plannen. Als het aan de Molenstichting ligt zijn de plannen gerealiseerd in 2024. Dan bestaat molen Den Oord namelijk 200 jaar.

Tekst: Harry Woertink – Foto: collectie OudOmmen.nl

1912. Molen Den Oord als zaagmolen, later korenmolen en straks weer zaagmolen.