Excursie door het Reestdal tijdens de Reestzomermarkt

BALKBRUG - Struin op zaterdag 3 juni eerst over de Reestzomermarkt en ga daarna mee op excursie door het Reestdal. Elk seizoen heeft iets moois, maar wat gebeurt er nu het bijna zomer is in het bos? Maak samen met de gidsen van Landschap Overijssel een wandeling door eeuwenoude bossen, over heide en hooilanden en langs het riviertje de Reest. Maak kennis met alle kruipende en vliegende beestjes in het bos. Ontdek dat insecten niet de vervelende kriebelende zoemers zijn die ze soms lijken, maar dat het bijzonder ingenieuze diertjes zijn met een geheel eigen bestaansrecht in ons dierbare landschap.

Excursie

De excursie start bij de ingang van het bezoekerscentrum De Wheem. De eerste excursie start om 13.30 en de tweede excursie om 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig, de gidsen laten graag alle schoonheid zien van dit gebied. Per groep kunnen maximaal 20 deelnemers mee.

Reestdal

De provincies Overijssel en Drenthe worden gescheiden door het kronkelige riviertje De Reest dat enkele tientallen kilometers lang is. Vanaf de veengronden bij Dedemsvaart stroomt het water traag richting Meppel. Deze smalle beek is de levensader van een eeuwenoud landschap met oogstrelende natuur. Dat het kleinschalige landschap in het Dal van de Reest zo goed bewaard is gebleven, is meer geluk dan wijsheid. Diverse keren bogen de bestuurders van Overijssel en Drenthe zich over de vraag hoe ze van de beek een mooie kaarsrechte sloot konden maken. Dat kon natuurlijk alleen maar als er stukjes grond aan weerszijden van de Reest van provincie zouden wisselen. Die puzzel konden ze maar niet oplossen. Gelukkig maar. Nu spannen Landschap Overijssel en Stichting Het Drentse Landschap zich in om dit bijzondere landschap ook voor de toekomst te behouden.