Kanjertraining op OBS Cantecleer

Door Gerjo Stegeman 

 

KLOOSTERHAAR  -  "Voor sociaal emotionele ontwikkeling wordt al jaren gebruik gemaakt van de Kanjertraining op OBS Cantecleer", aan het woord is juf Janet, leerkracht, kanjercoördinator en intern begeleider. De Kanjertraining wordt schoolbreed gedragen. Het is een methode voor sociaal emotionele ontwikkeling en leert de leerlingen gedrag bij zichzelf te herkennen, voor zichzelf op te komen en hoe met elkaar om te gaan. 

We horen vaak dat er rust op school is en in alle klassen heerst een goede sfeer. De Kanjertraining draagt daaraan bij. Alle leerkrachten hebben de kanjertraining gevolgd. Het team benadert daardoor de leerlingen op dezelfde manier en gebruikt daarbij ook de (kanjer)taal. Dit schept voor iedereen duidelijkheid en dit komt de sfeer en rust in school ten goede.

In de onder- en middenbouw gebruik je veelal de verhalen van de petten. In de bovenbouw bespreek je veel meer thema's die in de wereld aan de hand zijn en ga je daarop in. Social media en groepsdruk horen daar ook bij. 

Er zijn digibordlessen beschikbaar, waaruit de leerkracht kan putten. In de dagelijkse praktijk zie je de (kanjer)taal door de hele school terug. Onenigheden worden op dezelfde manier opgelost, bij het aanspreken wordt dezelfde (kanjer)taal gebruikt. “Als leerkracht vind ik het een fijne en mooie methodiek, omdat je handvatten hebt, het gaat veel om en over veiligheid en vertrouwen", merkt juf Janet nog op.

​Gedurende de jaren merk je dat de rust en de goede sfeer gegroeid is in school, een mooie ontwikkeling dankzij de inzet van het team en de Kanjertraining!