CC0 Publiek domein
CC0 Publiek domein

HARDENBERG - Vandaag is het precies 315 jaar geleden. Op 8 mei 1708 fikte vrijwel geheel Hardenberg af. Wat bleek; het was waarschijnlijk een ‘foutje’ van de weduwe Aaltje Kraak.

De brand ontstond, volgens de verhalen, doordat Kraak rond half 7 in de avond een kaars liet omvallen. Het andere verhaal is dat ze een brandende olielamp te dicht bij een rieten dak hield.

In ieder geval escaleerde het vrij snel daarna. Het vuur verspreidde zich vrijwel over het gehele dorp. Hardenberg werd een hoop as. Op het moment van de brand, bestond de stad uit ongeveer honderd houten woningen.

Wat ook niet hielp, was dat er een sterke wind stond die avond. Daarnaast had het al een lange tijd niet geregend. Alles was nogal droog. En droog hout en riet kan flink fikken.

Drie huizen en een kerk overleefden de brand. Er vielen geen slachtoffers. Dankzij een grote inzamelingsactie kon de stad herbouwd worden. In plaats van houten woningen, besloot men stenen woningen te bouwen.

Aaltje Kraak werd niet uit de gemeenschap gezet. Ze kreeg een nieuw plekje in het herbouwde Hardenberg. Ieder jaar wordt er op 8 mei stilgestaan bij de brand tijdens de Aaltje Kraakdag. Een paar jaar geleden werd Kraak vereeuwigd door het oprichten van een standbeeld.