Vechtdallopers brengen bevrijdingsvuur naar Hardenberg

Door Bart Nijstad

WAGENINGEN/HARDENBERG - Vierentwintig hardlopers van de Vechtdallopers brachten vrijdag 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Hardenberg. Gestart om 00.30 uur in Wageningen kwamen de 24 lopers met wethouder Alwin te Rietstap rond half drie aan op de markt in Hardenberg. 128 km was er gelopen onder prachtige omstandigheden, de laatste 2 km kregen ze nog een bak water over zich heen en kwamen als verzopen katten aan op de markt.

De Vechtdallopers waren niet de enigen die meededen. Maar liefst 1700 atleten van 97 gemeenten brachten het bevrijdingsvuur weg. Om de 2,5 km of 5 km werd er gewisseld van deelnemer. De rest fietste mee of zat in de volgwagen. Rond 13 uur kwamen de Vechtdallopers aan bij Schottinck in Oud-Bergentheim. Vanaf 14 uur vertrok de hele meute met de wethouder naar de markt, waar Burgemeester Maarten Offinga ze opwachtte. 

De regen kon de deelnemers niet schelen want iedereen had genoten. ,, Het was fantastisch." Burgemeester Maarten Offinga had dan ook lovende woorden voor de hardlopers. ,, Jullie hebben gelopen voor de vrijheid en dat is geweldig. Ook de regen heeft jullie niet gedeerd, doorzetten hoort er zeker bij. Ik ben trots op jullie en ga nu maar lekker onder de warme douche. Die hebben jullie wel verdiend."