Medewerkers AH blijven staken

Door Bart Nijstad

ZWOLLE - Ook op dinsdag leggen de meeste werknemers van AH het werk neer in de diverse Distributie Centra. In Zwolle zullen er rond 10.00 uur een kleine 150 mensen staan volgens medewerker Peter Ooms. ,, Op dit moment staken alleen de vaste medewerkers. Ze moeten zich eerst inschrijven bij het CNV of FNV. Binnen gaat het werk langzaam door. Veel Uitzendkrachten en Poolse medewerkers werken wel. Zo af en toe gaat er een vrachtwagen weg, maar dat gaat met heel veel vertraging. Zo lang er geen witte rook komt gaan we gewoon door."

Peter Ooms (62) uit Nijverdal werkt al heel veel jaren in het DC. ,, Ik werk nu 3 dagen per week en wij staken nu voor de tweede keer. AH komt met 8 procent, maar dan eerst 6 procent en later nog eens twee procent. Dat komt dus neer op 6.5 procent. Dat vinden we te weinig, al vind ik persoonlijk 14 procent ook teveel. Met tien procent kan ik prima leven. Want naast de minimale loonsverhoging zijn er omtrent matrix en andere onregelmatige diensten (zondag o.a) verslechteringen in de voorstellen van AH."

Veel UZK

AH heeft voor UZK en Poolse werknemers in dienst. Volgens Peter Ooms is dat wel bijna de helft van alles. ,, Eigenlijk mag je niet meer dan 30 procent UZK hebben, maar dat hebben ze jaren geleden al los gelaten. Denk dat het wel bijna de helft is, zeker 40 procent. Die durven dus niet allemaal te staken. Ze zijn geen lid van de bond en hebben dus geen recht op stakingsgeld. Maar wij gaan door."