Eigen foto
Eigen foto

VECHTDAL - Een veilige oversteek voor dassen onder de N377 door. Twee tunnels maken het mogelijk voor de dassen om van Het Reestdal in Het Vechtdal te komen. Henk Zenderink uit Nieuwleusen is er naar eigen zeggen ruim vijf jaar mee bezig geweest: ‘’Het is een lang gekoesterde natuurwens van mij.’’

De N377 en de N34 gingen de afgelopen jaren flink onder de schop. De hoofdwegen van het Vechtdal naar de A28 werden ingrijpend veranderd. Voor ruim 200 miljoen euro. Er is niet alleen aan automobilisten gedacht, maar ook aan dassen.

De dassentunnel onder de N377 werd tijdens de afsluiting van de weg richting Balkburg gerealiseerd. De tunnel bevindt zich op de grens van Nieuwleusen met Ommen op grondgebied van de gemeente Hardenberg. Volgens Zenderink werden daar dassen doodgereden.

Onder het spoor

In Overijssel leven dassen voornamelijk in Salland en het Vechtdal. Daar zijn op dit moment problemen doordat dassen zelf graven onder of langs het spoor. De nieuwe dassentunnel moet dat tegen gaan houden: ‘’De tunnel onder de N377 voorkomt dat dassen onder de spoorverbinding Ommen-Dalfsen gaan graven. De beesten zijn veel slimmer dan wij denken.’’, aldus Zenderink. De tunnel gaat eerst onder de hoofdrijbanen door, daarna onder de erftoegangswegen. ‘’Het is een luxe tunnel, die ook geschikt is voor reptielen’’, zegt hij.

Onder de N34 was eerder al een dassentunnel aangelegd, waar de stichting Das en Vecht bij betrokken was. Zenderink maakte zich hard voor nog een tunnel onder de N377. Zodat de dassen volledig door kunnen steken. Daar ging nog aardig wat tijd overheen. ‘’Ik heb er vijf jaar voor gevochten om het voor elkaar te krijgen. Het is af en toe vechten in de politieke arena’’, zegt Zenderink.

Ecologische verbindingszone

De tunnel ligt er inmiddels. Zenderik is blij, maar nog niet helemaal tevreden: ‘’De projectleider van de Vechtdal Corridor is zijn afspraken netjes nagekomen. Nu de afdeling Natuur en Milieu nog.’’ Volgens de Nieuwleusenaar moeten zij zorgen voor een afrastering van de dassentunnel. ‘’Vervolgens zou een ecologische verbindingszone tussen de twee dassentunnels mooi zijn, zodat de dassen veilig van Het Vechtdal naar het Reestdal kunnen gaan. Van dassenburcht naar dassenburcht.’’