Kinderen breng je niet met de auto naar school!!!

Door Bart Nijstad

HARDENBERG - Je denkt dat je woont in een rustige wijk. Echter, elke morgen om iets over 8 rijden de eerste auto's door de straat. Vaders, moeder, opa en oma's die hun kinderen met de auto naar school brengen. Bij mooi weer wat minder, maar als er een spettertje uit de lucht valt wordt de auto gepakt.  De meeste ouders wonen binnen een straal van 3 km van school, dus lopen of fietsen mag geen enkel probleem zijn en het is ook beter voor het kind. Laten we ook de verkeersveiligheid en het milieu niet vergeten. 

De verkeersveiligheid rondom scholen moet beter, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). De organisatie roept ouders op alleen nog bij hoge uitzondering de auto te pakken om hun kind weg te brengen. Andere automobilisten kunnen helpen door schoolzones te mijden. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 12 tot 15 procent van de ouders de kinderen met de auto naar school brengen. Volgens een woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland zeggen ouders vaak dat ze hun kinderen het liefst met de auto naar school brengen vanwege de gevaren in het verkeer. ,,Daarmee dragen ze zelf ook bij aan extra verkeersonveiligheid. Terwijl samen naar school lopen of fietsen voor kinderen het ideale moment is om praktijkervaring op te doen. En het levert ook een kwaliteitsmoment op."

Wat is het voordeel van de auto 

Zeker, dit zijn voordelen want het is ook gewoon gemakkelijk om de auto te pakken. Maar deze voordelen kun je eigenlijk ook zien als een soort excuus om je kind met de auto naar school te brengen, omdat je als ouder zelf geen zin hebt om te fietsen. En ook dat is begrijpelijk. Met de fiets of wandelend naar school gaan kost nu eenmaal, in ieder geval voor je gevoel, meer energie. Natuurlijk zijn er situaties/gevallen waarin de auto écht het meest praktisch en snel is, maar dat is eigenlijk alleen als je te ver van een school af woont of als de route naar school echt heel onveilig is. In Nederland woont echter bijna iedereen (97%) op fietsafstand, en dat wil zeggen binnen 2 km, van school af. En de meeste routes zijn niet heel onveilig, ook dat is over het algemeen goed geregeld. Natuurlijk is het fijn om je kind tijdens een plensbui even snel met de auto naar school te brengen. Daar is niets aan gelogen. Lekker warm en droog. Maar heb jij geen zin in de autofile die elke ochtend en middag voor school ontstaat? Bedenk dan: wandelen met paraplu of fietsen met een regenpak, hoeft niet eens langer te duren dan met je auto in de rij achteraan sluiten om je kind af te zetten. Daarnaast ben je lekker in beweging én in de buitenlucht. Ben je vervolgens weer terug thuis dan zet je een lekker warm kopje thee of koffie en binnen no-time geniet je van de warmte én voel je je lekker fit en wakker.

Minder bewegen 

Terwijl het aantal kinderen dat te dik is toeneemt is fietsen en lopen naar school goed voor je. Kinderen moeten bewegen. En al die smoezen van ouders. ,, Dan kan ik gelijk door naar mijn werk." Een ouder merkte op. ,, Het gaat vaak net goed. Kinderen die komen aanfietsen en ouders die aankomen rijden. We hebben hier wel Kiss&Ride, maar het blijft oppassen geblazen." Het gaat niet om een paar auto's, nee heel veel auto's heen en heel veel auto's terug. Tegenwoordig worden er nieuwe scholen gebouwd. Op elke agenda staat wel, 'Voldoende parkeergelegenheid'. Komen de kinderen dan allemaal met de auto. Kunnen we die parkeervakken niet beter gebruiken voor betere speeltoestellen voor de kinderen.