Al 1000 initiatieven verder geholpen door initiatievencoaches

Door Petra Timmer (bron provincie Overijssel)

VECHTDAL/SIBCULO - Inwoners bedenken samen de mooiste initiatieven om hun omgeving mooier te maken. In vier regio’s in Overijssel helpen initiatievencoaches van de provincie Overijssel bewonersinitiatieven met informatie, nuttige contacten en hulp bij het vinden van subsidies, financiële steun en fondsen.

De initiatieven coaches hielpen de afgelopen jaren al meer dan 1000 initiatiefnemers in Overijssel. Want inwoners weten zelf het beste hoe zij hun omgeving aantrekkelijk willen houden of maken. De initiatievencoach in de regio Vechtdal is Maarten Bomans. Hij bracht een bezoek aan Gymvereniging DITO in Sibculo, het 1000ste initiatief dat de initiatievencoaches verder hebben geholpen. Petra vroeg Maarten om wat uitleg. 

Hoe was het om op bezoek te gaan bij het 1000ste initiatief?

“Ontzettend leuk! Het geeft een goed gevoel om enthousiaste initiatiefnemers te ontmoeten, die blij zijn met de aanschaf van een eigentijdse turnvoorziening, namelijk een airtrack, een zachte turnmat. Dit was een relatief klein initiatief, maar met grote impact. Door de aanschaf van deze airtrack kunnen de leden turnen op een moderne manier. Hiermee kan de vereniging de turners bij hun oefeningen nog beter ondersteunen en is de kans op nieuwe leden en dat leden blijven ook vergroot! Een gymvereniging in een kleine kern zorgt voor saamhorigheid, een positieve gezondheid en houdt de kern meer leefbaar. Trots dat we met de 4 initiatievencoaches al zo veel initiatieven hebben kunnen helpen. Op naar de 2000.”

Hoe is het om initiatievencoach te zijn?

“Het is heel inspirerend om aan tafel te zitten met mensen vol ideeën. Vorig jaar sprak ik bijvoorbeeld twee mensen uit Lemelerveld. Beiden hebben in de zorg gezeten en willen een zorg respijthuis opzetten. Een plek voor mensen om na een medische ingreep aan te sterken. Ziekenhuizen zetten erop in om mensen zo snel mogelijk naar huis te sturen. Dit is dan toch een heel mooi idee. Ze hebben mij gebeld en ik ben bij hun thuis geweest. Het plan is nog in de voorbereidingsfase. Daar heb ik ze mee geholpen en ze hebben voor deze voorbereidingsfase handgeld ontvangen. Ik heb ze ook in contact gebracht met een soortgelijk initiatief. Ze hoeven het nu niet helemaal zelf uit te zoeken, kunnen verder en ze weten me te vinden als er iets is. Een ander leuk initiatief is heel klein. Twee bewoners van een seniorencomplex wilden wat reuring en een barbecue organiseren voor alle buren. Het enige dat ze van ons graag wilden waren spelletjes en een heater. Zelf deden ze de rest. Het lijkt heel klein, maar zo’n avond brengt mensen bij elkaar, ze ontmoeten elkaar en het zorgt voor een gevoel van saamhorigheid. De effecten van zo’n klein initiatief kunnen groot zijn. Mensen zeggen vaak dat ik zulk mooi werk heb en dat is ook zo.”

Als jij het voor het zeggen had, hoe zou de toekomst van de initiatievencoach er dan uitzien?

“Wat wij doen, is niet altijd meetbaar of probleemoplossend. Het is eerder preventief. Door onze bijdrage kunnen initiatieven concreet verder en aan de slag. Wij helpen bewoners in het gebied om hun regio iets meer leefbaar te maken op hun eigen voorwaarden. Het ondersteunen van het zelf-organiserend vermogen van mensen en dat is in Overijssel heel groot. Nu is het vaak de overheid die bepaalt wat er in een gebied moet gebeuren en vanuit een kantoor worden plannen bedacht. De top down aanpak van nu, wordt wel vaak gezien en er wordt gezegd dat het anders moet en vanuit de mensen zelf, maar hoe, dat vinden overheden vaak lastig. Daarom is het goed dat de provincie Overijssel de waarde van initiatieven uit de samenleving wel ziet en dit ook wil ondersteunen door bijvoorbeeld de inzet van ons als initiatievencoaches. Het komt neer op maatwerk en dan begin je met een gesprek bij mensen aan de keukentafel. Door echt naar mensen te luisteren. Dat doen wij nu ook en er zijn echt fantastische ideeën die daadwerkelijk bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving. Wij als initiatievencoaches kunnen dat nu heel succesvol doen en ik hoop dat we in de toekomst misschien meer provincie overstijgend gaan werken. Het denken in gebieden met grenzen en aan de hand van beleidsterreinen dat doen bewoners niet. Het mooiste scenario zou zijn als we in de toekomst niet meer nodig zouden zijn, maar dat is nu nog niet aan de orde.”

Wat voor tip heb je voor de inwoners van het Vechtdal die ook met een initiatief aan de slag willen?

“Heeft uw initiatief te maken met gezondheid, vitaliteit, buurthuizen, maatschappelijke initiatieven, vrijwilligers of een inclusieve samenleving? Maar weet u niet goed wat u er mee kan? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 06 3300 6738 of e-mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Dan kijken we samen hoe we jouw initiatief verder kunnen helpen.”