Eigen foto
Eigen foto

OMMEN - De Bazuin uit Ommen is een van de allerjongste muziekfanfares in Nederland. En toch vieren zij nu hun jubileum. De vereniging  bestaat inmiddels ruim een halve eeuw. Reden genoeg om een groots concert te geven en terug te blikken op de hoogtepunten.

Voorzitter Jenneke Veurink zit zelf al meer dan veertig jaar bij de fanfare. Haar vader was een van de oprichters. Voor Veurink was het geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid om bij de muziekvereniging te gaan. "Muziek moest bij ons thuis gewoon. Ik kan me ook niet meer voorstellen dat ik geen noten kan lezen." Veurink speelt zelf saxofoon.

Jonge groep

De leden van de fanfare zijn relatief jong. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 25 jaar. Het jongste is lid is slechts 12 jaar oud. "We hebben ook een heel hippe, jonge dirigent, Bert Groothedde", zegt Veurink. Ze maakt zich dan ook niet zoveel zorgen over de komende vijftig jaar: "We hebben heel erg veel geluk met deze jonge groep."

Derde helft

De leden komen niet alleen uit Ommen zelf, maar bijvoorbeeld ook uit Hasselt en Hattem. "De saamhorigheid is groot. Het is heel gezellig. Met name de derde helft is erg leuk", aldus de voorzitter.

Tijdens het jubileumconcert speelt de fanfare persoonlijke favorieten. Repertoire waar de fanfareleden goede herinneringen aan hebben. "Het zijn allemaal sentimentstukken", zegt Veurink. Het fanfareleven is volgens de voorzitter meer dan alleen spelen: "We kregen dansles en soms doen we oerkreten of andere gekke dingen. We gaan graag out of the box."