Jongerencentrum Dedemsvaart sluit de deuren

Door Bart Nijstad (foto Belgafoto)

DEDEMSVAART -  De 28-jarige jongerenwerkster Sylke Schoemaker baalt van het sluiten van ‘haar’ jongerencentrum Upstairs. Ze zag geen andere uitweg meer. Ze vindt dat de grote meute de dupe is van de kleine groep die er een bende van maakt. Samen met Bram van Bessen is Schoemaker verantwoordelijk voor het jongerencentrum in Dedemsvaart. Elke woensdag en donderdag opent het duo de deuren van Upstairs om jeugdigen van 12 tot 22 jaar, die anders op straat zouden rondhangen, een warme eigen plek te bieden 

Het ging heel lang goed, tot er deze winter er ineens veel meer overlast was. Harde muziek en veel lege blikjes op staat. Maar ook binnen de muren van De Baron, waar Upstairs zetelt, werden incidenten talrijker. In de hal van het pand werd stiekem gerookt, terwijl ook de vernielingen en rondzwervend afval zich opstapelden. Net als de perverse teksten en tekeningen op de muren van het openbare centrum. Tot afgrijzen van bestuur en beheerder van De Baron.

Daarna leek het weer de goede kant op te gaan, totdat er deze week het brandalarm afging. Het kwam van het jongerencentrum, maar zoals zo vaak. ,, Niemand had het gedaan." Er zijn al diverse gesprekken geweest maar veel heeft het nog opgeleverd. Deze maand blijft het dicht. Schoemaker en van Bessen willen de jeugd een veilige plek bieden, dus er zal gepraat moeten worden. De bal ligt dus bij de jeugd.