Eiergooien © RTV Oost
Eiergooien © RTV Oost

Wie aan Pasen denkt, denkt waarschijnlijk aan eieren eten en niet gelijk aan eieren gooien. In Nieuwleusen vliegen de eieren aankomende zondag wel door de lucht bij café ’t Witte Peerd. Het NK Eiergooien wordt weer gehouden. Volgens organisator Klaas Kreule draait het echt om de sfeer, “Het is super gezellig. Het is de laatste tijd ook niet constant mooi weer geweest, mensen hebben nu zin om weer naar buiten te gaan.”

Volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kost een ei dit jaar ruim 26 procent meer dan vorig jaar, maar dat gaat volgens Kreule de pret niet drukken, “Vorig jaar deden er 144 teams mee, dus 288 deelnemers. Dat gaat niet minder worden.” Hoeveel eieren er gegooid worden? Dat is volgens de organisator afwachten. Ieder team krijgt drie pogingen, de één gooit en de ander vangt. Blijft het ei heel, dan zijn er minder eieren nodig. Gemiddeld gaan er volgens Kreule zo’n duizend eieren doorheen.

Het begon ruim 25 jaar geleden als een grap, maar ondertussen wordt er gestreden om een nieuw record vertelt Kreule, “Vorig jaar was het record 50 meter, maar in 2018 is het verst gegooid en weer gevangen. Dat was 55 meter!”

Naast het NK Eiergooien is er nog meer te doen, zo is er een pleintje met springkussens en zijn er verschillende spellen. “Het is een echt dorpsfeest, een evenement”, vertelt de organisator enthousiast.