Vechtdal loopt nog niet echt warm voor NK Tegelwippen

Door Bart Nijstad

DALFSEN/HARDENBERG - De gemeente Dalfsen en Hardenberg doen mee aan het NK Tegelwippen. Inwoners kunnen tot en met 31 oktober hun tegels wippen en de tuin vervolgens groener maken met bijvoorbeeld bloemen of planten. Onder de vlag van NK Tegelwippen gaan gemeenten met elkaar de strijd aan. De gemeente met de meeste tegels wint. Iedereen kan meedoen via de website nk-tegelwippen.nl. Met iedere tegel die eruit gaat, ontstaat een groenere en gezondere omgeving. De gemeente Ommen is nog niet om. Wie wordt er winnaar van de gouden tegel. 

Waarom meedoen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Op een hete dag zorgen al die stenen niet voor verkoeling en ze laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Uit onderzoek blijkt ook dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Meedoen aan het kampioenschap Tegelwippen?

Wip tegels en vervang ze door planten. Zorg voor een goede resultaatsfoto en geef het aantal tegels op via de website nk-tegelwippen.nl. Er wordt uitgegaan van een standaard stoeptegel van 30 x 30 centimeter. Als er grotere of kleinere tegels gewipt zijn, is een omrekening naar dit formaat nodig. Deelnemers maken kans op mooie prijzen. De gemeente met de meeste tegels wint.

De stand van zaken verdeeld onder drie categorieën. Plaatsen groter dan 100.000 inwoners, 50.000 - 100.000 en kleiner dan 50.000.
Den Bosch staat eerste bij de eerste groep met 1661 tegels, Altena leidt de dans bij groep twee met 5399 tegels en Bladel in groep drie met 6808. Hardenberg 151 en Dalfsen 122 scoren nog niet bijster hoog. Hier in de buurt scoort Steenwijkerland hoog met 9634, en Twenterand met 1101. In 2022 werden er maar liefst 2,8 miljoen tegels gewipt. De tussenstand is nu 74.537, maar er is nog tijd. Er wordt gerekend naar tegels op 1000 inwoners.