Zonder bijen geen voedsel

Door Bart Nijstad

BRUCHTERVELD - Aan de Broekdijk wonen Bert de Lange en Judith Benner. Judith is secretaris van Imkervereniging Hardenberg e.o. Judith maakt zich ernstig zorgen over de wilde bijen. ,, Er zijn heel veel soorten verdwenen. Dat komt voornamelijk door de verminderde biodiversiteit en klimaatverandering." 

Judith Benner (70), heeft samen met man Bert bijenkasten achter het huis staan. ,, Dat zijn de honingbijen en daar gaat het nog wel aardig goed mee. Maar de wilde bijen, hommels en zweefvliegen gaan sterk achteruit. Nederland was vroeger een appelland en die trokken bijen aan. Nu zijn we meer een perenland geworden en dat trekt alleen maar hommels aan. Het beleid moet echt anders, want zonder bijen geen voedsel. In Noord-Holland moeten de boeren van hun land een stukje open laten voor de biodiversiteit. Ik zou graag willen dat het in Overijssel ook gebeurt. Het is maar een druppel op een gloeiende plaat, maar alle kleine beetjes helpen."

De vereniging zelf telt 53 leden en heeft ook twee verenigingsstallen. Eentje bij de Bosweg in Heemse en de ander bij de Koppel. ,, Daar kunnen dus mensen en vooral leerlingen kijken wat we allemaal doen. We geven ook cursussen, want we willen graag dat de kennis wordt overgedragen. We willen graag gediplomeerde Imkers hebben. Imker zijn best eigenwijs want ze doen het allemaal op hun eigen manier. Ze zijn wel allemaal heel enthousiast. Nu zijn ze in Europa regels aan het maken. In bepaalde landen doen ze het al, alleen Nederland loopt weer achter. Het gaat hier allemaal niet zo snel."

Judith kan wel uren vertellen over de bijen. Over de ziektes die er zijn als de kasten niet goed onderhouden worden. ,, Ik zag laatst een vrouw op TV een zielig verhaal vertellen over haar bijen. Maar de raten waren zo zwart, dat was gewoon haar eigen schuld." Zelf mag ze op dit moment niet te dicht bij de bijen komen. ,, Ik ben op dit moment allergisch voor bijen. Ben een paar keer gestoken en meestal zakt het dan weg, maar bij mij dus niet. Bert moet het nu maar even doen."

Wil je meer weten over de vereniging. www. hardenberggramsbergen.bijenhouders.nl