Scholierenloop blijft aanspreken

Door Bart Nijstad

OMMEN - Kinderen staan te popelen om hard te lopen. Het is een drukste van jewelste langs de prachtige atletiekbaan van ACO. Veel ouders die hun kroost komen aanmoedigen. Daarnaast natuurlijk de talrijke meesters en juffen die willen weten wat hun school presteert tijdens deze 20ste Scholierenloop. 

Jaap Winters die al twintig jaar in de organisatie zit,  loopt constant heen en weer. ,, Dit is de 20ste keer en voor de 15de keer op deze baan. Het werd eerst georganiseerd door de halve marathon en was het de vrijdag voor die loop. Wij hebben het overgenomen. Vanaf 2008 doen we het al." Jaap heeft de organisatie zien groeien. ,, Vroeger was het opschrijven, naar binnen en dan alles op de computer zetten. Nu lopen ze met een chip en zo gauw de laatste van de groep over de streep is, staat de uitslag al online. Dat is een hele verbetering. En het scheelt een heleboel werk. Dat zegt ook speaker Henk Borgmeijer. ,, In de kantine is koffie en hangen de uitslagen aan de muur. Voor diegenen die drie uur op hun smartphone koekeloeren de hele dag, toets dan op uitslagen.nl , dan kunnen ze gelijk de tijd van hun zoon/dochter zien."

Jari Kouwen trainer van ACO begeleidt de kinderen die naar de start gaan. De kleintjes lopen een rondje en groepen 6/7 en 8 mogen twee keer rond. Jari heeft vier trainingen gegeven als voorbereiding. ,, Dat was heel leuk, want de eerste keer waren het zestig, de laatste keer zelfs eenennegentig. Dat zegt genoeg, dat het wel leeft. Ik geef geen echte loopscholing training. Half uurtje spelen en dan half uurtje trainen." In totaal lopen er deze avond een kleine driehonderd kinderen mee. Het is niet alleen een loop voor het kind alleen, want er is ook een wisselbeker welke school het beste uit de bus komt. 

Om de kinderen te stimuleren heeft ACO Henk Borgmeijer uit Dalfsen ingehuurd. Henk weet alles van atletiek maar ook alles van de kinderen. Zo gauw er een kind over de streep komt , weet Henk gelijk of die sneller of langzamer is dan vorig  jaar. De meesten zijn sneller. Het fanatisme is bij sommige kinderen goed te zien. Zo komt Stef Tip met gebalde vuist over de meet. Volgens vader Harm Jan Tip is hij net zo fanatiek als zijn vader. 

Uitslagen.nl en verder de site van ACO.