Foto Harry Woertink  “De Mölle” (voor) en “Gramsberghe” (achter) kwamen elkaar zaterdag 25 maart 2023 tegen op de Vecht bij Holtheme. Op de achtergrond Erve Leemgraven, een villaboerderij in decoratieve Jugendstil.

OMMEN – Vier Vechtzompen zullen op Koningsdag elkaar treffen in Ommen. Aanleiding van dit maritiem gebeuren is de feestelijke te waterlating en doop van de Ommer Vechtzomp. De historische zompen die 27 april Ommen aandoen zijn behalve de Ommer Vechtzomp, de Vechtezomp “De Mölle” uit het Duitse Laar, net over de grens bij Gramsbergen. Verder de Vechtzomp uit Gramsbergen genaamd “Grammesberghe” en de Vechtzomp uit Dalfsen. Daarnaast worden nog tal van boten verwacht bij het feest op de Vecht. De doop van de nieuwe Vechtzomp is onderdeel van het programma van Koningsfeest.

Vaartochtjes op de Vecht

Aan de Ommer Vechtzomp is jaren aan voorbereiding voorafgegaan. Evenals alle andere Vechtzompen gaat het om een replica die dienst gaat doen voor vaartochtjes op de Vecht. Telkens gaat er een verhalenverteller mee aan boord om de recreanten te vertellen over de cultuurhistorie van de plaats Ommen en haar omgeving, en de natuur langs de Vecht.

Vrijwilligers

De Ommer Vechtzomp ligt nu nog in de scheepstimmerwerf aan het Molenpad. Door een team van handige vrijwilligers is sinds de zomer van 2019 gewerkt aan de Ommer Vechtzomp. Maar het is nu bijna klaar; het gaat nog slechts om enkele kleine dingen.

In de 17de en 18de eeuw bestond een levendige grensoverschrijdende handel van goederen via de Vecht tussen Duitsland en Nederland. Deze goederen, zoals Bentheimer zandstenen, hout en voedselproducten, werden over deze regenrivier vervoerd met zompen, houten platbodems, die hoeveelheden tussen de 10 en 15 ton goederen konden meenemen.