V.l.n.r.  Aly de Vries, Dineke Broekmaat, Piet de Vries en Anton Wolters zijn klaar voor de officiële opening van het nieuwe fietsmuseum op 1 april
Tekst en Foto: Harry Woertink

OMMEN – Op zaterdag 1 april is het zover dat het nieuwe fietsmuseum in Ommen officieel geopend wordt. De officiële openingshandeling wordt ’s morgens om 11 uur verricht door wethouder Alice van den Nieuwboer. Als Historisch Rijwielmuseum Ommen gaat het museum dan een nieuwe fase in op een eigen locatie in Ommen, na al meerdere verhuizingen achter de rug te hebben. Na de officiële opening is er zaterdag vanaf 13.30 uur open huis met een demonstratie van bijzondere fietsen.

Eigen locatie

In het voormalig winkelpand aan Kerkplein 6 is een grote collectie historische fietsen te bezichtigen waaronder bak-, werk- en toerfietsen. Ook zijn er fietsverzamelobjecten en historische kleding tentoongesteld. “We zijn heel blij met deze nieuwe locatie in het centrum”, zegt bestuurslid Anton Wolters, die samen met Arie en Dineke Broekmaat in 2017 aan de wieg stond van het fietsmuseum. “Vijf jaar hebben we rondgezworven, vijf jaar waren we in de Brugstraat te vinden. Eerst in het winkelpand van de familie Hurink, die ons enorm geholpen heeft om op gang te komen. Dat zorgde dat het museum groot werd met een groot team van actieve vrijwilligers. Toen even niks, zodat de hele collectie in opslag moest. Vervolgens weer in de Brugstraat en nu een eigen locatie. Hoe mooi wil je het hebben. We merken dat er grote belangstelling is om te weten hoe het er vroeger allemaal aan toe ging met het maken van fietsen. We kunnen het hier allemaal laten zien”, aldus een trotse Wolters.

Klein maar fijn

Volgens bestuurslid Dineke Broekmaat mag de ruimte van het nieuwe museum dan kleiner zijn dan op de vorige locaties, het doet volgens haar niks af van de beleving voor de bezoekers. “Klein maar fijn. Onze vrijwilligers hebben veel werk verzet. We konden onze belangrijkste fietsen en andere collecties er prima in kwijt. De vrijwilligers Piet en Aly de Vries hebben een groot aandeel gehad in de inrichting. De eerste complimenten van mensen die een glimp door de etalage waagden zijn al binnen. We mikken met ons museum niet alleen op toeristen, maar ook op de Ommenaren zullen de weg weten te vinden. Bovendien spelen we in op de belangstelling van de scholen om een bezoek aan ons museum te brengen”, aldus Dineke Broekmaat.

Open Huis

Na de officiële plechtigheid is er ’s middags “Open Huis”. Iedereen kan dan het museum komen bezichtigen. Een groot aantal vrijwilligers zal ook in historische kleding en op fiets aanwezig zijn. Verder is er op het Kerkplein een bijzondere show van enkele antieke fietsen van Jan van Leussen. Hij maakt fietsen na aan de hand van foto’s van modellen van voor of vlak na 1900.