De kas waar de volkstuintjes moeten komen, staat nu nog vol bloemen
De kas waar de volkstuintjes moeten komen, staat nu nog vol bloemen

DALFSEN - Indoor volkstuintjes vlakbij Dalfsen. Als het aan Jolande en Martie Onderdijk van Kwekerij Onderdijk ligt, wordt dat straks werkelijkheid. Momenteel werken ze achter de schermen om dit project met vijftig volkstuintjes te realiseren. De indoor volkstuintjes zijn uniek in Overijssel.

Een complete kas bij de kwekerij moet er voor worden vrijgemaakt. Zodat er straks 1.500 vierkante meter gebruikt kan worden voor het planten van groenten en fruit. De Onderdijks beginnen met de aanleg van 25 tuintjes. Twaalf daarvan zijn er al gereserveerd. Als de indoor volkstuintjes een succes worden, dan worden de andere 25 tuintjes aangelegd.

Jolande Onderdijk kwam het concept tegen in Almere en was geïnspireerd. Indoor volkstuintjes, dat zag ze zelf ook we zitten. Maar dan wel een stuk kleiner, want de tuintje in Almere nemen bij elkaar 2.500 meter in beslag.

Tropische temperaturen

Kweken in een kas kent een flink voordeel, weten de Onderdijks. Het verlengt namelijk het groeiseizoen. De grond in een kas warmt in de lente namelijk sneller op en blijft in de herfst langer warm. Hierdoor is het mogelijk om eerder en langer te oogsten.

De temperaturen in de kas kunnen tropisch zijn, met name in de lente en in de zomer. Hierdoor kunnen exotische gewassen makkelijker gekweekt worden zoals aubergine, tomaten en komkommers. En vriezen? Dat doet het niet in een kas.

'Laaiend enthousiast'

Nog een voordeel: eigen groentes uit de kas zijn goedkoper dan die in de supermarkt. "Gewoon je eigen groenten kweken, wat is er nou nog mooier? Zeker in een tijd waarin de boodschappen duur zijn", aldus Onderdijk. De reacties op de plannen zijn volgens Onderdijk ‘laaiend enthousiast’.

Daar komt bij dat zij en haar echtgenoot merken dat mensen behoefte hebben aan gemoedelijkheid. "Doe maar normaal en maak tijd voor elkaar. Dat is belangrijk in deze tijd."

Medio dit jaar in gebruik

Een indoor volkstuintje huren kost net geen tien euro per week. Het onderhoud van de kas, het gereedschap en het water wordt door de kwekerij geregeld. De plannen liggen nu nog ter inzage bij de gemeente. De Onderdijks verwachten dat in juni of juli de eerste indoor volkstuintjes in Dalfsen in gebruik kunnen worden genomen.