Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg © RTV Oost
Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg

Op donderdag 16 maart leggen ziekenhuismedewerkers voor 24 uur het werk neer. 64 ziekenhuizen door heel Nederland doen mee met een landelijke CAO-actiedag. In het Vechtdal doen een aantal afdelingen en poli's binnen Saxenburgh Medisch Centrum mee in Ommen en in Hardenberg. Er wordt die dag gewerkt alsof het zondag is, de spoedzorg gaat door. Op de website van Saxenburgh Medisch Centrum staat dat wanneer een afspraak niet doorgaat, er telefonisch contact wordt gezocht. 

Waarom is er een staking? Op de website van FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) staat dat ziekenhuismedewerkers zich in de steek gelaten voelen door werkgeverskoepel, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Als het aan de NVZ ligt gaan de medewerkers er de komende twee jaar in koopkracht flink op achteruit, wordt er niets structureels gedaan aan het verlagen van de werkdruk en moeten ze zich nog flexibeler opstellen bij het inroosteren.

Eisen vakbonden

De vakbonden eisen onder andere een loonsverhoging van 10% voor één jaar met een bodem. Daarnaast willen de bonden volledige vergoeding voor het reizen met het openbaar vervoer, dat de kilometervergoeding omhoog gaat en dat de onregelmatigheidstoeslag wordt betaald over het volledige uurloon. De werknemers moeten als het aan de bonden ligt leidend zijn bij het vaststellen van een basisrooster en er moeten afspraken worden gemaakt over de vergoeding van de bereikbaarheidsdiensten. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: ‘We willen de uittocht van personeel uit de sector tegengaan. Eén van de belangrijkste manieren om dat tegen te gaan is te zorgen dat mensen zeggenschap krijgen over hun werktijden en roosters. Zodat ze naast hun werk voldoende rust krijgen.’