Verkiezingen © Shutterstock
Verkiezingen © Shutterstock

Vooral mannen hebben zich kandidaat gesteld voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 in Overijssel. Ruim zestig procent van de kandidaten is man, terwijl het aandeel vrouw nog geen derde bedraagt. Dat blijkt uit onderzoek van de regionale omroepen en de NOS naar de kandidatenlijsten.

Overijssel wijkt niet veel af van andere provincies: landelijk gezien staan op de kandidatenlijsten twee keer zoveel mannen als vrouwen.

Tussen de partijen zijn er wel grote verschillen zichtbaar. Zo telt de SGP met gemiddeld twee procent amper vrouwen. De Partij voor de Dieren heeft daarentegen juist veel vrouwelijke kandidaten.

Woonplaats

De meeste kandidaten voor de Provinciale Statenverkiezing wonen in Zwolle (60), gevolgd door Enschede (46), Deventer (45) en Hengelo (33). Ook hier zijn er grote verschillen per partij: zo wonen de meeste kandidaten voor de Boer Burger Beweging (BBB) op het platteland en moet de Partij voor de Dieren het vooral van de 'stedelingen' hebben.

Het Vechtdal telt 51 kandidaten, waarvan CDA de meeste kandidaten uit het Vechtdal heeft (7). PVV, Partij voor de Dieren, Alliantie, Jezus Leeft en Samen Lokaal Twente hebben geen kandidaten uit het Vechtdal. 

Verder valt op dat een aantal kandidaten helemaal niet in Overijssel woont: zo zijn er kandidaten uit Assen, Amsterdam, Pekela en één uit Groningen. 

In Overijssel is 62 procent van de kandidaten man en 29 procent vrouw. Van 9 procent is het geslacht niet bekend.

Bron: RTV Oost