First Dates in Dalfsen om eenzaamheid tegen te gaan
© Creative Commons Zero - CC0

DALFSEN - First Dates is geen onbekend programma op de Nederlandse beeldbuis. In Dalfsen is er op 10 maart een lokale variant. Speciaal voor jongeren tussen de 16 en 21 jaar. Als wapen tegen eenzaamheid.

Het initiatief wordt georganiseerd door jongerenwerkers van Saam Welzijn. Ze willen ontmoetingen en sociale contacten onder jongeren stimuleren. Dit doen ze door middel van blind dates, matches, vragen, een hapje en een drankje.

Het initiatief kwam van de jongeren zelf. ‘’We vingen signalen op van jongeren die behoefte hebben om andere mensen te ontmoeten’’, zegt Simon Verkade, jongerenwerker van Saam Welzijn.

Zonder camera's

Esmeralda, een stagiair van Saam Welzijn, opperde het idee om First Dates Dalfsen te organiseren, naar voorbeeld van het datingprogramma van BNNVARA. Singles ontmoeten elkaar voor het eerst in een restaurant en tasten tijdens een diner af of de tafelgenoot mogelijk relatiemateriaal is.

Vrijwel het gehele concept van televisie wordt overgenomen, zoals het kistje met de rekening. Het grote verschil is dat er geen camera's zijn gericht op de tafelgenoten van First Dates Dalfsen.

Vriendschap

Bovendien wil de organisatie het idee breder trekker. ‘’Je kan vooraf aangeven of je op zoek bent naar de liefde of naar vriendschap’’, zegt Verkade. Mochten de jongeren elkaar nog een keer willen zien, dan kunnen ze dat aan het einde van de date aangeven. Deelnemers zitten dan ook nergens aan vast.

Jongeren uit heel Dalfsen mogen zich aanmelden voor First Dates. Verkade merkt dat het voor jongeren moeilijker is om in contact te komen met anderen: ‘’Veel jonge mensen zitten thuis achter hun schermpjes. Het is natuurlijk heel anders om iemand in het echt te ontmoeten’’, aldus Verkade.

Aanmelden

De deelnemers worden vooraf gematcht door de jongerenmedewerkers. Door middel van vragenlijsten worden de jongeren aan elkaar gekoppeld. Volgens de organisatie hebben al behoorlijk wat mensen zich aangemeld, met name jongens. ‘’Het zou dan ook mooi zijn als we meer aanmeldingen krijgen van meiden.’’

First Dates is op 10 maart 2023 van 18.00 tot 20.00 uur in het Pluscafé van de Trefkoele in Dalfsen. Opgeven kan tot en met 3 maart. Deelname kost vijf euro. Na afloop wordt er gekeken of er een vervolg inzit en of er ook First Dates voor andere leeftijdscategorieën komen.