Ommen verlengt tijdelijk opvang minderjarige asielzoekers

OMMEN - Op 1 maart zou de huidige opvang van minderjarige asielzoekers in hotel Paping in Ommen aflopen. Het college van burgemeester en wethouders stemde in met het verzoek van Stichting Nidos, om opvang met twee maanden te verlengen.

Eerder was er al een verzoek van Stichting Nidos om te zoeken naar een alternatieve opvangplek binnen de gemeente Ommen. Volgens de gemeente loopt de verkenning goed, maar lukt niet om voor 1 maart een andere locatie te vinden, die geschikt is voor de opvang van de minderjarige asielzoekers.

Voor de huidige groep jongeren is er bij Nidos een verlenging van het huidige verblijf, Hotel Paping aangeboden. Dit aanbod geeft Nidos, in samenwerking met de gemeente, de mogelijkheid de zoektocht naar een vervolgoptie af te ronden, en voor de jongeren een definitieve plek te vinden. De jongeren kunnen tot 1 mei in het hotel verblijven.

Verblijfsvergunning

Sinds 7 november 2022 worden in het hotel 48 jonge alleenstaande asielzoekers in de leeftijd tot en met 17 jaar opgevangen. De groep jongeren die in hotel Paping verblijft, is volgens de gemeente kansrijk voor het krijgen van een verblijfsvergunning. De gemiddelde duur van de procedure voor een verblijfsvergunning ligt momenteel op iets meer dan een jaar. De betekent voor de jongeren in Ommen dat het verkrijgen van deze status nog circa zes tot negen maanden kan duren.