Ommen krijgt een eigen Anne Frankboom dichtbij Joodse begraafplaats

OMMEN - Ommen krijgt een nazaat van de originele Anne Frankboom. Deze nieuwe boom krijgt een plekje in de nieuwe woonwijk Vrijheid in Haven Oost, nabij de Joodse begraafplaats aan de Hardenbergerweg.

De stichting Elementree heeft de gemeente Ommen in 2020 benaderd met het idee voor het planten van een nazaat van de Anne Frankboom, in samenwerking met de stichting Ommen 75 jaar vrijheid. Inmiddels zijn er concrete plannen gemaakt over de verzorging en de beste periode om de boom te planten. De boom, inmiddels besteld en eigendom van de gemeente Ommen, staat nu in een zogenaamde airpot tot hij geplant kan worden.

Boom met een geschiedenis

De oorspronkelijke Anne Frankboom is een witte paardenkastanje, en heeft inmiddels meerdere nazaten staan verspreid over het hele land, zoals in Gorinchem en Stadskanaal.

De boom achter het huis van Anne Frank aan de Prinsengracht in Amsterdam werd wereldberoemd. Zo wordt de boom beschreven in het dagboek van Anne Frank. Vanuit haar zolderraam kon ze de witte paardenkastanje zien.

Stekjes

De Anne Frankboom waaide echter om tijdens een storm op 23 augustus 2010. De boom werd voor de storm al overeind gehouden door middel van stalen steunmiddelen. Het Anne Frank Huis zelf raakte niet beschadigd, omdat de boom in de tuin viel. Door vrijwilligers van ElemenTree en Wereldboom werden kastanjes, stekjes en zaailingen van de boom veilig opgeborgen.

Vrijheid

De woonwijk ‘Vrijheid’, waar de boom komt te staan, krijgt 116 huizen. De voorbereiding is inmiddels in volle gang. Er komen ook nieuwe straatnamen die passen bij het thema ‘vrijheid’, zoals Onderduikershof, 5 Meistraat; Laan van de Vrijheid; Verzetstrijderslaan en Droppingsveld.