Gert bij het kasteel ©  RTV Vechtdal
Gert bij het kasteel © RTV Vechtdal

Wonen in een kasteel, het is niet voor iedereen weggelegd. Een kasteel vinden is van zich zelf al een hele missie. Gert Kelder pakt het anders aan samen met zijn partner Carina Kelder. Zij bouwen er gewoon één zelf, achter het café de Mommeriete in Gramsbergen.

Dat de twee een passie hebben voor geschiedenis, wordt al duidelijk als je het café binnenstapt. Overal waar je kijkt staan oude spullen en meubels. Is het niet oud? Dan zorgen de Kelders er wel voor dat het oud lijkt. “De lampen bijvoorbeeld, zijn helemaal niet oud. Net als deze hele ruimte trouwens. Maar als je goed kijkt zie je allemaal verschillende lampen. We hebben daarvoor gekozen omdat er wel eens een lamp kapot gaat door de jaren heen. Als we allemaal dezelfde lampen hadden, dan had het niet zo authentiek aangevoeld.”

Loterij winnen

Maar het blijft niet bij de Mommeriete. Gert vertelt dat er ook bier wordt gebrouwen. “In Gramsbergen zijn de oudste resten gevonden van een bierbrouwerij. Vroeger had je overal brouwerijen. Wij hebben een passie voor bier. Als niemand het oppakt, dan moeten wij het maar doen. Maar dan wel in een oud boerderijtje met een oude ambiance en een kasteel of klooster erbij.” Aan dat laatste punt wordt nu hard gewerkt, “We hebben wat met oud, het café is geweldig mooi oud. Toen wilden we een huis voor onszelf. Ik had ooit mijn vrouw beloofd dat als we de loterij zouden winnen, dat we het kasteel terugbouwen. Maar goed, dan moet je wel eerst meedoen met de loterij natuurlijk…”

De loterij is nooit gewonnen, toch wordt er hard gewerkt aan het kasteel. Zonder subsidies zijn Gert en Carina begonnen aan het jarenplan. Gert ziet het als een levenswerk, “We gaan er echt voor. We bezoeken kastelen omdat alles volledig authentiek moet zijn. Ik kijk dan naar bijvoorbeeld de dikte van de balken en de verhouding van de ramen.” Ondanks dat alles zo authentiek mogelijk wordt gebouwd, is er natuurlijk wel een eisenpakket. Denk bijvoorbeeld aan de isolatie, “Dat moet je verbergen, zodat je aan de buitenkant niks ziet.”

De geschiedenis

Het oorspronkelijke kasteel is gebouwd in 1339. In 1673 viel het in handen van de Munsterse troepen onder leiding van Bernhard van Galen. Hij veroverde vervolgens ook Coevorden. Na de herovering werd het kasteel opgeblazen, omdat het een bedreiging voor Coevorden vormde. Op de plek van het kasteel werd in 1700 Huize Gramsbergen gebouwd door de familie Van Rechteren. In 1882 werd het huis weer afgebroken. Alleen een put en de poort bleven over.

Ondanks dat de voltooiing van het kasteel nog wel even gaat duren, is er al heel wat te zien. Het botenhuis, met daarin de Vechtzomp, is af. Het kasteel met daarin de toekomstige woonruimte boven het botenhuis en de ruïne zijn absoluut niet te missen.