De Dedemsvaart kan bijdrage leveren aan energietransitie

NIEUWLEUSEN – De Dedemsvaart die langs Nieuwleusen stroomt kan een bijdrage leveren aan de energietransitie. Dat krijgt krijgen ChristenUnie waterschappers en statenleden te horen tijdens een werkbezoek aan de Duurzame Kunststof Fabriek in Nieuwleusen.

De Duurzame Kunststof Fabriek startte vijf jaar geleden met de plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek. Inmiddels is de nieuwbouw gerealiseerd. ‘Het moest een fabriek worden die gebouwd is met materialen die eerder gebruikt waren. Circulair bouwen is dat’, zegt Emmelien Regeling, directeur, tegen haar bezoekers. De kunststof producten die in de fabriek gemaakt worden bestaan uit bijna 100% gerecycled materiaal. Dus ook een echt duurzaam productieproces.

Het bedrijf is ook nagenoeg zelfvoorzienend in energiegebruik. De zonnepanelen op het dak wekken genoeg energie op voor de productie. Uniek is dat het gebouw wordt verwarmd met water uit de Dedemsvaart. Regeling legt uit ‘we hebben voor de bouw twee vijvers gegraven. Het zand dat vrij kwam is gebruikt voor de fundering. Beide vijvers staan in verbinding met de Dedemsvaart zodat er altijd voldoende water is. Door het water door een warmtewisselaar te leiden onttrekken wij drie graden warmte aan het water. Die warmte gebruiken wij om het pand te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer’. Uit de toelichting blijkt dat het ook in de afgelopen zomer een prima werkbare temperatuur in de fabriek was.

De lessen die tijdens het werkbezoek geleerd werden is dat oppervlaktewater prima bruikbaar is bij de energietransitie waar wij in Nederland voor staan. Ook kunnen overheden beter samenwerken als het gaat om vergunningverlening tijdens het circulair nieuwbouwen. ‘Regelgeving bij circulair bouwen is ingewikkeld’ besluit Regeling.