Koor uit Nieuwleusen stopt na 90 jaar

NIEUWLEUSEN - Het is een koor met een flinke geschiedenis. Na ruim negentig jaar houdt de Christelijk Gemengde Zangvereniging Sursum Corda uit Nieuwleusen op te bestaan. Het koor maakt zich nu op voor het afscheidsconcert op zaterdag 18 maart. De repetities zijn inmiddels begonnen.

In betere tijden had het koor ruim zeventig leden, maar nu zijn het er nog maar rond de dertig. Op sommige dagen zijn er maar drie mannen aanwezig om twee partijen te zingen. Omdat het koor straks stopt, hebben veel oud-leden zich eenmalig weer bij het koor gevoegd. Speciaal voor het slotconcert.

Afscheid

Het oudste lid Gerda vindt het jammer dat het koor noodgedwongen moet stoppen. Ze zingt al ruim zeventig jaar bij Sursum Corda. "Ik heb het nu een plekje geven", zegt Gerda. Het koor is een belangrijk element in het leven van haar. Al op jonge leeftijd kwam ze bij Sursum Corda, samen met haar zussen.

Volgende maand neemt ze afscheid van haar geliefde koor. "Ik ga met een blij gevoel het afscheidsconcert tegemoet. Ik sta positief in het leven."

Vervlochten

Gé Lier zit ruim een halve eeuw bij het Nieuwleuser koor. Ook haar leven is vervlochten met het koor: "Het is een stukje van mij. Ik ga het heel erg missen en zie dan ook op tegen het afscheid."

Het sociale aspect is volgens Lier misschien wel het belangrijkste van het samen zingen in een koor. "We delen lief en leed met elkaar."

Slotconcert

Het slotconcert van Sursum Corda wordt gehouden op zaterdag 18 maart in de Grote Kerk in Nieuwleusen. De meest gevraagde liederen van de koorleden zelf worden die avond gezongen. Een van Lier's favorieten zit er in ieder geval tussen: 'Lichtstad met Uw paar'len poorten'.