© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto

Het Overijssels Kieskompas staat sinds vandaag online. Aan de hand van dertig stellingen kunnen inwoners van Overijssel de partijen verkennen en ontdekken. Is er bijvoorbeeld in Overijssel ruimte voor de wolf, of toch absoluut geen wolf? Mag er een kerncentrale komen in Overijssel? Moet de provincie zich verzetten tegen het landelijke stikstofbeleid?

Er is genoeg keuze voor de Overijsselaar volgende maand. Op het kiesbiljet op 15 maart zijn negentien partijen te vinden. Dit zijn de partijen waarvan je het bolletje straks rood kan inkleuren: 50Plus, Alliantie, Samen Lokaal Twente, BoerBurgerBeweging, JA21, Volt, Belang van Nederland, CDA, ChristenUnie, D66, Forum voor Democratie, GroenLinks, JezusLeeft, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren, PVV, SGP, SP en VVD. 

Verschil Kieskompas en andere stemhulpen

Het Kieskompas kijkt met een wetenschappelijk oog, dat is bij andere stemhulpen niet altijd zo. De partijen moeten hun standpunten goed onderbouwen met heldere informatie uit bijvoorbeeld het verkiezingsprogramma. Alle partijen hebben input aangeleverd, alleen JezusLeeft heeft dat niet gedaan voor het Kieskompas. 

Om het Kieskompas makkelijker te maken, bestaat er een optie om het in te vullen met hulp van een avatar. Zij legt de moeilijke onderwerpen en moeilijke woorden uit. 

kieskompas