Brandhout © Maureen Lenters
Brandhout © Maureen Lenters

RIVM geeft het advies om niet te stoken met hout in Overijssel. Op de website van RIVM staat dat houtrook ongezond is. "Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Met een stookalert adviseert het RIVM mensen om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen."

Het stookalert is niet alleen voor Overijssel maar ook voor Groningen, Friesland, Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. 

Klachten en (geur)hinder

Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

RIVM verwacht dat er in de loop van woensdag meer wind zal staan, waardoor de luchtkwaliteit zal verbeteren.