Leerling met hololens die gebruikt wordt bij het nieuwe keuzevak Elektrische voertuigen

HARDENBERG - De marktontwikkelingen in de voertuigensector vroegen al geruime tijd om aansluiting in het onderwijs. Het Vechtdal College te Hardenberg pakte vorig jaar de handschoen op en ging aan de slag om een nieuw keuzevak Elektrische Voertuigen te ontwikkelen. Zij hebben goedkeuring gekregen voor dit nieuwe keuzevak. Hierdoor is het ook een officieel examenvak.

 “Wij zijn ontzettend blij met de goedkeuring voor het keuzevak”, aldus Jan ten Napel. Jan ten Napel is projectleider van Sterk Techniek Onderwijs NOO en is één van de initiatiefnemers. “De technologie van de auto-industrie gaat hard en daar wilden én moesten we echt op gaan inspelen. Dit om jongeren goed voor te bereiden op hun verdere carrière. Samen met de techniekdocent Jeroen Willems, MK Publishing en het bedrijfsleven is dit keuzevak ontwikkeld. We hebben hier veel tijd en energie ingestoken, want het is een hele organisatie waar veel partijen bij betrokken zijn. Het streven was om passend onderwijs te bieden, waarbij het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt centraal staan. Dat is gelukt. En met de goedkeuring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), is dit keuzevak nu officieel beschikbaar voor scholen in Nederland en België. Daar zijn we blij mee en ook wel trots op.”

Internationaal webinar ‘Keuzevak Elektrische voertuigen’

Vandaag wordt tijdens de webinar ‘Elektrische voertuigen in de praktijk’ de nieuwe lesmethode gepubliceerd aan zo’n 80 geïnteresseerden uit Nederland en België. Vanaf 1 augustus is het keuzevak Elektrische voertuigen opgenomen in de ‘regeling beroepsgerichte keuzevakken’ en is dit het nieuwe schooljaar in te plannen. Het keuzevak bevat praktijkopdrachten als componentherkenning, spanningsvrij schakelen, isolatiemeting aan losse componenten, schema tekenen HV-aansluitingen, schema tekenen veiligheidslijn en uitlezen van voertuigdata.

Hololens

Vanaf nu is er ook een toepassing voor de Hololens beschikbaar voor scholen in Nederland. Met de Microsoft HoloLens kan een leerling op een veilige manier, virtueel de Nissan Leaf spanningsvrij schakelen. Dit is een mooie toevoeging op het keuzevak ‘Elektrische voertuigen’. Diagnose Car heeft de applicatie AV'nAR ontwikkeld voor de Belgische scholen en vanaf nu is deze applicatie dus ook beschikbaar voor het Nederlandse onderwijs.

Sterk Techniek Onderwijs NOO

Sterk Techniek Onderwijs NOO stimuleert sterk, aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs in de regio Noordoost-Overijssel. Met als doel dat meer leerlingen kiezen voor een technisch profiel en goed voorbereid zijn op een technische vervolgopleiding in het mbo.