Foto van toespraak ©RVD - Bart Maat
Foto van toespraak ©RVD - Bart Maat

Hoog bezoek in De Krim, de koning komt vanmiddag langs om De Beuk te bewonderen. De multifunctionele accommodatie is veertien jaar geleden bedacht door inwoners om de leefbaarheid van het dorp een boost te geven en om meer jongeren te binden. Het inspireerde de koning, die nu het resultaat met eigen ogen komt bewonderen.

De koning opent De Beuk, vervolgens is er een strak schema. Zo wordt er uitleg gegeven door de verschillende gebruikers van de accommodatie en gaat de koning in gesprek met vrijwilligers die hebben geholpen met de realisatie van het gebouw. Sta je niet op de gastenlijst? Dan moet je helaas buiten wachten om een glimp op te vangen van de koning.

De Beuk

De multifunctionele accommodatie bestaat uit een dorpshuis, een bibliotheek, een buurtkamer, een sporthal en ruimtes voor verenigingen. Daarnaast wordt er een nieuwe basisschool gebouwd en meerdere woningen. De gemeente Hardenberg en de provincie trokken de knip open, maar bewoners legden ook zelf geld in.

Bij de bouw waren 160 vrijwilligers betrokken. Zij hebben er 10.000 werkuren ingestopt om tot het resultaat te komen. Deze manier van werken op eigen kracht wordt 'de Krimse kracht' genoemd.