Sociale moestuin in Dalfsen brengt buurt bij elkaar
Eigen foto

DALFSEN - Een moestuin voor de hele buurt, dat was het idee van bewoners van de wijk OosterDalfsen in Dalfsen. Wanneer je mee doet aan het initiatief pluk je volgens de initiatiefnemers letterlijk de vruchten van de opbrengsten. De bedoeling is dat het een sociale moestuin gaat worden, iets wat nog niet zoveel voorkomt in Nederland.

Het beheer van de moestuin ligt bij een groep vrijwilligers, die daarvoor afspraken hebben gemaakt met de gemeente Dalfsen. Momenteel is de groep vrijwilligers bezig met het zaaien en het planten van de moestuin. Niet alleen komen er groenten in de moestuin, maar ook kruiden en fruit, zoals blauwe bessen en frambozen.

Uniek

Dit soort moestuinprojecten zijn best wel uniek te noemen in Nederland, hoewel er steeds meer van dit soort ideeën lokaal worden geopperd. ‘’Het wordt groter dan we eigenlijk van tevoren hadden verwacht. Het is echt heel leuk’’, zegt Anne Horstman. Zij is een van de vrijwilligers. Inmiddels hebben zeven buurtbewoners hebben zich al aangemeld voor de moestuin.

Je mag wat geven aan de moestuin en je mag dan ook wat nemen, dat is het idee. In principe kan iedereen uit de wijk meedoen. In ruil voor het plukken van de groenten is de bedoeling dat je helpt om de moestuin te onderhouden.

Meer dan een moestuin

Door middel van een appgroep wordt er uitvraag gedaan voor bepaald onderhoud en hierbij kun je aangeven of je beschikbaar bent of niet. Er wordt dus een actieve deelname verwacht. ‘’Het is meer dan alleen een moestuin. Het is ook bedoeld om met elkaar in contact te komen en te horen wat er in de wijk speelt’’, zegt Horstman.

De vrijwilliger kijkt dan ook uit naar het moment dat de groenten en gewassen geplukt kunnen worden: ‘’Ik hoop dat we er samen met de buurt voor gaan.’’

Familieweg

De moestuin is onderdeel van de Familieweg in Dalfsen. Op de plek waar vroeger een weg liep komt een groene strook van gras, wadi’s, beplanting en een karrenspoor van stenen. De weg krijgt een zitplaats, een speelplaats en een ontmoetingsplek voor de wijk. Alle elementen zijn geïnspireerd op archeologische vondsten die in de wijk zijn gedaan.