De Spinde afgebroken © RTV Vechtdal
De Spinde afgebroken © RTV Vechtdal

Hardenberg - Winkelgebied De Spinde in Hardenberg nadert haar einde. De sloop van het aan de zuidkant liggende centrumgebied is begonnen. Het vroegere Rabobankgebouw is al gesloopt, nu is het de beurt aan de voormalige kapsalon Hilda en Bakkerij Van Elburg.  

Hardenberg kreeg een flinke som geld van het Rijk om het winkelgebied te verbeteren. De keuze is destijds gevallen op De Spinde. Het gebied is verouderd en de gemeente wil inzetten op het verkleinen van het centrumgebied, inspelend op het waarschijnlijk afnemen van fysieke winkels de komende jaren.

Met de herontwikkeling komen er ongeveer zestig appartementen bij, waarvan een aantal bij de Spindeflat. Vechtdal Wonen gaat daar uitbreiden met ongeveer zestien appartementen. Daarnaast komt er ruimte voor maatschappelijke en commerciële ruimtes. De komende jaren moet het volgens de gemeente van een gedateerd winkelgebied transformeren naar een plek waar wonen, werken en voorzieningen samenkomen.

Klimaat en duurzaam

In de plannen staat dat klimaatadaptie een nadrukkelijke plek krijgt. Zo wordt er onder andere gekeken naar een waterbergingssysteem, deelmobiliteit en naar meer groen.

image00002