Burgemeester Dalfsen zoekt verbinding met nieuwsjaarspeech
Foto: YouTube Vechtdal Leeft

DALFSEN - Het is een tijdje geleden dat burgemeester Erica van Lente haar nieuwsjaartoespraak kon houden op de nieuwjaarsbijeenkomst. De laatste keer was in 2019, toen het plaatsvond in het gemeentehuis van Dalfsen. Dit jaar werd de bijeenkomst georganiseerd in samenwerking met de Ondernemingsvereniging Lemelerveld (OVL). ‘’Dat past bij de koers van de gemeente Dalfsen om inwoners en ondernemers meer op te zoeken, in hun eigen omgeving’’, aldus de burgemeester.

Dat vergt volgens Van Lente meer inzet, ook omdat de gemeente Dalfsen is gegroeid met 480 personen in 2022. ‘’ Dit jaar ging het in ongeveer een derde deel daarvan om mensen die zich vanuit het buitenland hier vestigden. Klinkt op het eerste gezicht heel positief, maar we realiseren ons allemaal dat dit voor een groot deel Oekraïense vluchtelingen zijn’’, aldus Van Lente.

In Dalfsen worden momenteel 250 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. ‘’Het is hartverwarmend om te zien hoe vrijwilligers zich met liefde inzetten, en tegelijk was het hartverscheurend om de verhalen te horen van de mensen die op zoek zijn naar vrede en veiligheid’’, zegt de burgemeester.

Groots en lokaal

Ze blikte in haar toespraak dan ook terug op grootse gebeurtenissen. Volgens haar was 2022 het jaar van de crisis; klimaatcrisis, wooncrisis, stikstofcrisis, energiecrisis, vluchtelingencrisis. Op lokaal niveau was er echter wel ruimte voor positiviteit. Ze roemde de duurzame initiatieven, de deelkastjes, Muziek in de tuin, maar ook de autorodeo en de dorpsfeesten.

Pleidooi voor liefde

Volgens de burgemeester is het belangrijk om overheid en inwoners dichter bij elkaar te brengen, met oog voor bezieling en verbinding. ‘’In dat kader wordt wel gezegd dat het nodig is ‘to bring more love into the system’. Er is gewoon meer liefde nodig’’, iets wat de burgemeester mee wil nemen in dit nieuwe jaar.