Mens Erger Je Niet © MartinJGruber
Mens Erger Je Niet © MartinJGruber

Hardenberg - Na de feestdagen zijn er weinig activiteiten, een goede reden om een Mens Erger Je Niet Toernooi te organiseren vond een groepje enthousiastelingen uit de omgeving van Hardenberg. Dit jaar vindt de 27e editie plaats in De Krim. In het begin was het alleen voor mensen die werden aangedragen door verenigingen. Tegenwoordig is dat volgens Linda van Dijk, medeorganisator, wel anders. "Iedereen is welkom, ieder jaar doen er tussen de 45 en 80 deelnemers mee. In 2020 was de opkomst zelfs 108 deelnemers."

Zelf heeft Linda niet heel veel met Mens Erger Je Niet, maar haar partner is ieder jaar heel fanatiek. De partners willen volgens Linda iedereen jaar met de beker naar huis gaan. "De vriendjes en mannen zijn broers van elkaar. Doordat zij altijd aanwezig zijn tijdens het toernooi, helpen wij dit jaar voor het eerst mee met het organiseren."

Trainen of toch geluk?

Wat is nou een goede tactiek om te winnen? Linda denkt dat je wel kan trainen door het spel vaak te spelen, maar dat is het niet enige. "Je moet wel een beetje geluk hebben. Het komt wel eens voor dat iemand die voor het eerst meedoet, met de beker naar huis gaat.” Zelf strijdt Linda niet mee, “In het verleden heb ik wel eens meegedaan. Maar nu moeten we ons richten op de organisatie.”

Bloedfanatiek gepaard met gezelligheid

Vanaf zaterdag half twee begint het aanmelden in de MFA in De Krim. Om twee uur start de wedstrijd. Er worden nummers getrokken die uitwijzen tegen wie je moet spelen, gaandeweg vallen er steeds meer mensen af. Uiteindelijk wordt de finaleronde gespeeld op een XXL bordspel, waardoor iedereen kan mee kan kijken. “Het gaat om de gezelligheid, waar jong en oud aan mee kan doen. Sommigen doen mee voor de lol, anderen zijn bloedfanatiek”, aldus Linda.

Naast de eer die de winnaar draagt als Mens Erger Je Niet kampioen van het jaar, gaat de winnaar naar huis met een beker.