Jeugd van FC Ommen en vluchtelingen vinden elkaar op Westbroek

OMMEN - Afgelopen woensdag heeft de jeugd van FC Ommen de alleenstaande minderjarige asielzoekers, welke onderdak hebben gevonden in hotel Paping, een leuke middag bezorgd met een voetbal toernooi.. De vluchtelingen uit landen als Eritrea, Jemen en Syrië speelden niet alleen onderling partijtjes van zeven tegen zeven, maar ook tegen de boys van de lokale voetbaltrots

Initiatiefnemer van dit voetbalfestijn is Herman Martens, welbekend van RTV Vechtdal. Martens en zijn vrouw Roelien zijn vrijwillig taalcoach en proberen de jongens de Nederlandse taal, spraak en gebruiken bij te brengen. “Dankbaar werk”, zegt Martens stellig. “De jongens hebben enorm naar dit toernooi geleefd en vreesden dat het misschien niet door zou gaan. Al die regen. Maar goed, kijk eens wat een plezier ze hebben. Over het algemeen kun je stellen, dat ze leergierig zijn. De taallessen zijn niet verplicht, maar er zit wel dwang achter. Zo van: doe het nu maar, dat helpt je verder in het leven. Over het algemeen zijn de jongens leergierig en pikken het snel op. Aan de hand van een thema, bijvoorbeeld sport of het huis, wordt met woorden en zinnen geoefend. Daarnaast kunnen ze ook voor zichzelf oefenen. Daar zijn computerprogramma’s voor, zoals ‘woord voor woord’, waarin een basis wordt gelegd. Daarnaast heb je het ook over gewoontes in Nederland. Bijvoorbeeld dat je op tijd verschijnt bij een afspraak en niet een kwartier later.”

En die wedstrijdjes, ach, ga maar uit van de olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen. De jeugd uit Ommen maakt kennis met jongens van dezelfde leeftijd.  Niemand heeft een definitieve verblijfsvergunning. Het is één en al onzekerheid. Gelukkig zijn er mensen als Jaap Koelewijn, die zich als vrijwilliger inzet voor de jongelingen van elders. De voormalige predikant is volgens Martens ‘de spin in het web’ voor de vrijwilligers en de tien taalcoaches. De voetbalclub, met name Melcher Polhuys, Jos Reinders en Jan Warmelink, verzorgden de organisatie van deze voetbalmiddag. Na afloop met z’n allen op de gevoelige plaat en een drankje doen in clubgebouw ‘Weerkomm’n’. 

Als FC Ommen zijn ze erg blij, dat ze op deze manier hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kunnen nemen en een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van de asielzoekers in Ommen en een sportieve middag voor hen hebben kunnen organiseren.