Jan Ardesch
Foto: Evert-Jan Pasman

DALFSEN - Jan Ardesch uit Dalfsen doet ieder jaar mee met de Nieuwjaarsduik om geld op te halen voor het ALS team Dalfsen. Hij laat zich al jaren sponsoren, maar nog nooit wist hij zoveel in te zamelen als nu. De Nieuwjaarsduik in Dalfsen 2023 leverde een recordbedrag op van ruim 2865 euro.

In 2016 deed hij voor het eerst mee met de Nieuwjaarsduik. In 2015 overleed een lid van de Toerclub Dalfsen aan ALS. Ardesch is zelf actief lid van de Toerclub. Hij besloot in actie te komen. Tijdens de eerste duik haalde hij ongeveer 280 euro op. Inmiddels kan daar dus een extra nul achter worden gezet. ‘’Ik heb een vaste groep van mensen die mij steeds ondersteunt’’, zegt Ardesch.

Koudwaterbak

Door corona ging de Nieuwjaarsduik vorig jaar niet door. ‘’Toen heb ik de duik in een koudwaterbak achter het huis gedaan’’, zegt de Dalfsenaar. Daarmee haalde hij ruim 2700 euro op.

Feestje

‘’Het is gewoon waanzinnig. Ik vind het helemaal super dat al die mensen mij steunen’’, aldus Ardesch. Dit jaar was het water volgens de Dalfsenaar niet echt koud. ‘’Het is net alsof je het koudwaterbad tijdens een saunabezoek in gaat. We maken er iedere keer weer een feestje van.’’

Traditie

De Nieuwjaarsduik in Dalfsen was een van de 142 georganiseerde nieuwjaarsduiken in Nederland. Naar schatting hebben er 50.000 mensen dit jaar meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik. De grootste was op het strand in Scheveningen. Een deel van Overijsselaars die wat dichter bij huis het water in wilden gaan, kozen voor Dalfsen. De organisatie schat dat er ruim 120 mensen een duik in de Vecht namen.