Kunnen de schaatsen uit het vet? ‘’De winter moet nog even volhouden’’
CC BY 2.0

VECHTDAL - Het was een koude nacht. Meerdere schaatsbanen in Nederland zijn dan ook vanochtend weer in gebruik genomen. In Doorn, De Lier en Winterwijk konden mensen het ijs al op. In het Vechtdal is nog wel even afwachten.

De baan van IJsvereniging De Doorloper Ommen is nog niet open. ‘’Als er voldoende ijs ligt, dan gaat de kleine baan open’’, zegt Wim Fennema van de organisatie. Volgens de laatste meting ligt er nu al wel 3,5 centimeter ijs ligt op de baan. Fennema is dan ook optimistisch: ‘’We hebben nog twee nachten goede nachten vorst nodig. De winter moet het nog wel even volhouden.’’

Misschien zaterdag

Ook bij IJsbaan Lemelerveld houden ze nog een slag om de arm. ‘’De ijsbaan ligt nu helemaal dicht, doordat het 8 graden heeft gevroren, zegt Jan van der Stouwe van de organisatie. Er ligt inmiddels een anderhalve centimeter ijs. ‘’Het moet nog wel even flink gaan vriezen, we hebben een centimeter of 8 nodig’’, aldus Van der Stouwe. De ijsvereniging heeft alles al klaarstaan, mocht de baan openkunnen ‘’Het zou misschien zaterdag nog kunnen. Zodra de baan los kan, gaat die los.’’

Kosten

De Boshoek in Hardenberg gaat in ieder geval niet open deze week. Dat heeft echter niks met het weer te maken. Doordat er te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn, kan de baan niet open, meldt de organisatie op sociale media. ‘’De milde winters, in combinatie met de ligging en diepte van de baan, zorgden al vele jaren voor teleurstellingen. Niet alleen bij de schaatsliefhebber, ook bij Schaats- en Skeelervereniging Hou Streek die de ijsbaan in beheer had. Het aantal vrijwilligers liep steeds verder terug, terwijl de kosten voor de baan en gebouw steeds verder stegen’’, aldus de organisatie van De Boshoek.

De ijsverenging Ons Genoegen In De Krim is nog voorzichtig: ‘’We hebben de banen vol water gelaten. Ik moet nog maar zien of we het gaan halen’’, zegt de organisatie.