Wereldlichtjesdag in Ommen: "We herdenken al onze overleden kinderen"
Wereldlichtjesdag

OMMEN - Elk jaar is het op de tweede zondag van december Wereldlichtjesdag. Mensen komen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en een kaarsje aan te steken. Onder meer in Ommen werd dit jaar ook een herdenking georganiseerd. Belangrijk om te doen, zegt Marianne Zandman van de organisatie.

Het artikel gaat verder onder de video. 

Tijdens de herdenking worden de kinderen herdacht, onder andere door het aansteken van kaarsjes. Daarnaast worden er gedichten voorgedragen en liederen gezongen. Eén van de liederen is speciaal gecomponeerd voor Wereldlichtjesdag; 'Precious Child'.

Zandman verloor haar zoon Matz 11 jaar geleden. Ze kwam er gaande weg achter dat er niet veel gedaan werd voor ouders en broertjes en zusjes van overleden kinderen. Wel in de omliggende dorpen, maar niet in Ommen. initiatiefneemster Jeannet Veurink-Kramer deed een oproep, "En toen dacht ik, als we dit gaan organiseren, wil ik er bij zijn."

Gordel van licht

"Wij willen een wereldwijde gordel van licht creëren. We herdenken al onze overleden kinderen", aldus Zandman. De organisator vindt het belangrijk om de kinderen te herdenken, ook omdat er vroeger niet over werd gepraat. "Overleden kinderen werden heel vroeger bij sommige ouders zelfs weggehaald", zegt Zandman.

De organisator vindt het dan ook mooi dat het herdenken mogelijk is. "Ik wil dit heel graag doen."

Verschillende tijdzones

Sinds 1997 wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in alle landen wereldwijd ontstaat hierdoor een gordel van licht.