Hoe zit het met de vuurwerkregels tijdens de jaarwisseling?
Foto: Creative Commons Zero - CC0

VECHTDAL - Op veel plekken in het Vechtdal zijn de kerstbomen al te zien. Het jaar is bijna ten einde. Hoewel tijdens de vorige jaarwisselingen, door corona, de verkoop en het afsteken van vuurwerk verboden was, is er nu weer een stuk meer mogelijk. Wat zijn de vuurwerkregels van de gemeentes in het Vechtdal van 2022?

In Dalfsen komt in ieder geval geen vuurwerkverbod. In Dalfsen zijn er geen plannen voor vuurwerkvrij zones. ‘’ In de gemeente Dalfsen mag dan ook gewoon vuurwerk worden afgestoken voor zover dit mag binnen de landelijke wetgeving’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Dalfsen.

Ook in Ommen is er geen vuurwerkverbod. ‘’Als we tijdens de jaarwisseling rekening met elkaar houden, zorgen we ervoor dat de jaarwisseling met z’n tradities voor iedereen prettig en veilig verloopt’’, aldus de gemeente.

Volgens de gemeente Ommen hoort vuurwerk bij de traditie van oud en nieuw. ‘’Om de overlast van vuurwerk te beperken mag u vuurwerk alleen kopen en afsteken op vastgestelde tijden.’’

Carbid

Carbidschieten, menig mens zou zeggen dat het hoort bij oud en nieuw. Dit jaar mag het ook weer gebeuren. Wel is het in de gemeente Hardenberg de bedoeling dat het voor uiterlijk 24 december gemeld wordt.

Het carbidschieten is alleen toegestaan op 31 december vanaf 10:00 tot 1 januari 02:00. De plek moet op meer dan 75 meter van de woonbebouwing zijn en 300 meter afstand van zorginstellingen, inrichtingen waar dieren worden gehouden of vogelbeschermgebieden. Daarnaast mogen vaten een inhoud hebben van maximaal 50 liter en moet het afgesloten zijn met zacht materiaal en moet het schietterrein afgezet worden met linten of vergelijkbaar materiaal. Vuurwerk mag afgestoken worden tussen 31 december vanaf 18:00 tot 1 januari 02:00.

Verschillen

Er mag ook met carbid geschoten worden op 31 december 2022 van 10:00 uur tot 1 januari 2023 02:00 zowel in Ommen, als in Dalfsen. Toch zijn er enkele verschillen. In Ommen mag alleen geschoten met melkbussen met inhoud van maximaal 50 liter, net als in Hardenberg, terwijl in Dalfsen het dubbel mag, namelijk een inhoud van maximaal 100 liter.