Larysa Polishchuk-Rusina © RTV Vechtdal
Larysa Polishchuk-Rusina © RTV Vechtdal

OMMEN – Vanaf 16 december is er een bijzondere tentoonstelling te bewonderen in de Carrousel in Ommen. Larysa Polishchuk-Rusina exposeert met verhalen over de impact op zeven vrouwen tijdens de oorlog in Oekraïne. Dit doet ze met foto’s van vrouwen met bloemen. “Ik had een gesprek met iemand over hoe alles verbonden is met elkaar, over hoe bloemen hun wortels pakten en richting het licht groeiden. Soms zie je dingen in de natuur waarvan je kan leren. Je kan antwoorden vinden onderweg. De bloemen zijn een parallel en het is een metafoor.”

Volgens Larysa zijn het persoonlijke verhalen over een ruwe ervaring, transformatie en evolutie. “Het idee was al ontstaan in Oekraïne, later had ik pas door dat het een soort voorspelling was. Wij moesten onze roots meenemen door Europa en in mijn geval naar Nederland.” De fotografe hoopt mensen te inspireren om kracht te hebben en te houden in het leven. “Het idee van je roots meenemen, gaf mij kracht tijdens de oorlog en in het beslissingen nemen. Als je die innerlijke kracht hebt, kan je overal heengaan en de basics vinden. Alles kan elk moment weg zijn, je weet het maar nooit. Je kan jezelf niet verliezen, je moet door.”

Van crisis naar groeien

Larysa heeft gesprekken gevoerd met de vrouwen die ze fotografeerde. Volgens haar hebben ze in ieder geval één ding gemeen. “Zelfs ondanks terreur vonden we innerlijke kracht. We zijn allemaal sterker geworden. Elke crisis kan een zaadje geven om verder te groeien. Je moet daar alleen wel zelf voor kiezen, elk zaadje moet je een goede grond geven.” De vrouwen hebben allemaal een bloem uitgekozen die hun aansprak, “De bloem zegt iets over de persoon.”

De expositie

De expositie gaat bestaan uit verschillende onderdelen. Er zullen foto’s te zien zijn van bloemen en planten met hun essentiële betekenis, foto’s die de onderliggende motieven voor verplaatsing en migratie laten zien en de foto’s van de gevluchte vrouwen uit Oekraïne. Daarnaast komt er een interactieve zone met bloemvoorspellingen. Tijdens de expositie is het mogelijk om een kunstafdruk te kopen en de vrouwen te steunen.

Beauty en terreur

Larysa hoopt met de tentoonstelling mensen te prikkelen. “Beauty en terreur gaan vaak samen. Je moet doorgaan, dat is het belangrijkste voor mij. Ik wil mensen aanspreken met mijn kunst, inspireren en een mogelijkheid bieden om te praten over serieuze dingen.”