Drukker bij de voedselbanken in het Vechtdal
Voedselbank Ommen/Hardenberg

VECHTDAL - Steeds meer mensen gaan noodgedwongen naar de voedselbank in het Vechtdal. Bij de voedselbank in Ommen en Hardenberg is het aantal aanmeldingen gestegen ten opzichte van vorig jaar. En ook in Dalfsen en Nieuwleusen is er sprake van een stijging.

Roos ter Beek van Stichting Voedselbank Hardenberg - Ommen denkt dat de inflatie de grootste oorzaak is het van de stijging: ‘’mensen moet nu zoveel extra betalen.’’ Volgens haar spelen daarnaast de verhoogde energieprijzen een rol: ‘’deze maand zijn er veel aanmeldingen bijgekomen, we verwachten dat het nog verder gaat toenemen’’, zegt Ter Beek.

Bij de voedselbanken in Hardenberg en Ommen zien ze ook een toename van jonge gezinnen met kinderen, wekelijks gaan er 280 pakketten de deur uit op de uitgiftepunten in Ommen, Hardenberg en Dedemsvaart.

Bij de Voedselbank Dalfsen/Nieuwleusen zijn de aanmeldingen met vijftien procent gestegen. ‘’We denken zelf dat de verhoging van de aanmeldingen komt door de energiecrisis’’, zegt voorzitter Gemma Kok.

Vrijwilligers

Ondanks dat er meer mensen gebruik maken van de voedselbank, is het voor de vrijwilligers van de voedselbanken nog wel bij te benen. ‘’Er komen extra mensen, dan is het prima te doen. We hebben nog steeds een wachtlijst met vrijwilligers die bij ons willen komen werken’’, aldus Ter Beek. ‘’We hebben een hele fijne grote groep vrijwilligers’’, vult Kok aan.

Zorgen om de toekomst

Ter Beek merkt dat er steeds minder producten binnenkomen bij de Voedselbank Hardenberg - Ommen. Door corona kon de voedselbank niet de gebruikelijk acties organiseren, waardoor de voorraden flink geslonken zijn. Dankzij de financiële giften van mensen, kon de voedselbank zelf producten gaan inkopen. Meestal lang houdbare producten. Iets wat nogal ongebruikelijk is, voor corona heeft de voedselbank nooit eerder zelf inkopen moeten doen: ‘’het moet wel.’’

‘’Daarnaast hebben we natuurlijk ook vers spul nodig, er zijn heel veel too good to go acties, dat is voor ons best wel lastig, want dat kregen wij eerder. Daarnaast kopen supermarkten veel beter in, dat merken we’’, zegt Ter Beek.

Met name over de eerste maanden van het nieuwe jaar maakt de vrijwilligster zich zorgen. ‘’Dan moeten we misschien gaan bezuinigen. Dan hebben we waarschijnlijk nog meer aanmeldingen en kleinere voorraad.’’

In Dalfsen en Nieuwleusen hebben supermarkten onlangs een actie georganiseerd voor de voedselbank. ‘’We kregen heel veel. We kunnen het nog steeds goed aan, gelukkig’’, aldus Gemma Kok.