Helft appartementen met schadelijke stof in Dalfsen weer veilig volgens GGD

DALFSEN - In oktober heeft woonstichting VechtHorst een veertiendaagse meting laten doen in de twee appartementencomplexen aan de Kievitsbloem en het Grasklokje waar dit voorjaar te veel formaldehyde in de lucht bleek te zitten. Uit deze meting blijkt, dat de waarden in acht appartementen onder de norm van het RIVM en GGD IJsselland zitten. Dat betekent dat de GGD het voor de bewoners van die acht appartementen veilig vindt om weer thuis te gaan wonen.

De bewoners van twee van de veilige appartementen verhuizen definitief. Robert Waarsing, directeur-bestuurder van VechtHorst: “Het gaat dus om zes bewoners die weer thuis kunnen wonen als ze dat willen. We hebben hen dat gisteravond verteld tijdens een informatiebijeenkomst. We gaan nu zo snel mogelijk met iedereen persoonlijk in gesprek over een eventuele terugkeer naar huis.” Van de andere acht appartementen is er in zes nog te veel formaldehyde gemeten. In twee appartementen heeft VechtHorst nog geen meting kunnen laten doen.

Meten blijft belangrijk

“We hebben de bewoners gisteravond ook verteld dat we niet kunnen garanderen dat de waarden de komende tijd laag blijven”, zegt Waarsing. “Dat komt doordat we nog geen definitieve conclusie over de oorzaak van het probleem hebben. We weten wel dat de waarden door verschillende factoren worden beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie. Daarom adviseert de GGD ons ook om een nieuwe veertiendaagse meting te doen. Dat doen we zo snel mogelijk wanneer de mensen weer thuis wonen. Blijkt uit de nieuwe meting dat de waarden toch weer te hoog zijn? Dan moeten de mensen helaas weer uit huis. We begrijpen heel goed dat mensen daarom twijfelen of ze al naar huis willen. Dat gaan we dus met iedereen persoonlijk bespreken.”

Ventilatieadvies van de GGD

“Als mensen ervoor kiezen om weer thuis te wonen, moeten ze wel een ventilatieadvies van de GGD volgen”, zegt Waarsing. “We hebben gezien dat ventileren duidelijk een positief effect heeft op de concentratie formaldehyde in de lucht. De GGD adviseert bijvoorbeeld dat alle ventilatieroosters altijd open moeten blijven. En als mensen thuis zijn, moeten ze het kiepraam op een kier zetten.”

Onderzoek naar oorzaak afwachten

Voorlopig neemt VechtHorst geen nieuwe maatregelen in de complexen. Waarsing: “We wachten eerst het onderzoek naar de oorzaak af. Pas als we de oorzaak kennen, weten we welke maatregelen we kunnen nemen om het probleem op te lossen.”