Kinderen aan de slag tijdens Natuurwerkdag: "Je zit nu niet in een suffig lokaal"
Natuurwerkdag in Rechteren

RECHTEREN - Vrijwilligerswerk doen tussen het groen. Dat is het idee van de Natuurwerkdag. Op vrijdagochtend 4 november stonden kinderen van basisschool De Vuursteen uit Dalfsen te trappelen om de handjes uit de mouwen te steken in het bosgebied bij Rechteren.

Een natuurwerkdag is een dag waarop vrijwilligers onder deskundige leiding natuurbeheerwerk verrichten in het landschap. Behalve natuurwerkdagen worden in sommige gebieden ook werkweekends en werkweken georganiseerd.

Lekker bezig

Wim Lengkeek is vrijwilliger bij het Landschap Overijssel. Hij organiseert ieder jaar de Natuurwerkdag op het Rechterense Veld. ''Ze zijn lekker bezig om het veld schoon te maken, als we dat elk jaar doen, houden we de groei van de dennen onder de controle'', zegt Lengkeek.

Extra krachten

De kinderen zijn vandaag druk in de weer in de natuur, morgen neemt een scoutinggroep het werk over. Vera van basisschool de Vuursteen is bezig met boompjes uit de grond halen. ''Ik hou van de natuur'', zegt ze. Zijn klasgenoot Leon kan dit onderstrepen: ''Je zit nu niet in een suffig lokaal.'' Lengkeek is content met de extra krachten: ''Ik ben harstikke blij met ze!''

Open plekjes

In het bosgebied bij Rechteren worden dennenboompjes jaarlijks getrokken en gezaagd. Door dit jaarlijks op natuurwerkdag te doen blijft het heideterrein open en kan de heide zich ontwikkelen. Tegelijk proberen ze open plekjes te maken voor insecten en hagedissen en mogelijk een ringslang of adder.