vechtzomp Dalfsen

DALFSEN - Afgelopen weekend was de laatste tocht met gasten aan boord.

Mede door het mooie weer dit jaar, geen Coronabelemmeringen en vele boekingen met gasten, is het voor de Stichting Vechtzomp Dalfsen een goed jaar geworden.

Gisteren werd het botenhuis (met de zomp erin) vanuit de insteekhaven naar de werf op de Stokte gevaren en daar door een takel/verreiker van de firma Pekkeriet vakkundig op de wagen aan de wal gezet. Deze manier van werken is voor de constructie van het botenhuis beter dan de manier, waarop het andere jaren ging.thumbnail_vechtzomp-221102-233.jpg

Vandaag was het de laatste tocht dit jaar van de Vechtzomp.

Met 5 zeer ervaren schippers aan boord voer het schip om half 10 de haven uit richting Vechterweerd om daar geschut te worden. Het niveauverschil was 1,70 meter en zo ging er ca 800000 m3 Vechtwater mee richting Zwolle. Dit schutten moest op afspraak via het Waterschap, omdat het eigenlijke vaarseizoen per 1 oktober afgelopen was.

Met beetje achter-zijwind en stroomafwaarts ging het redelijk snel richting Zwarte Water en wel onder 3 bruggen door, te weten de spoorbrug, de brug van de Kranenburgerweg en de brug van de A28.

Op naar Hasselt waar in de jachthaven voor de komende jaren een mooi en goed te ventileren onderkomen is gevonden. Hier blijft het schip tot begin april en in het voorjaar 2023 vinden daar nog wat controles en onderhoud plaats. In april 2023 komt het schip weer terug naar Dalfsen om dan weer tot uw aller dienst te staan.

Met nogmaals veel dank aan alle gasten en bezoekers en met name aan alle vrijwilligers (schippers en verhalenvertellers), die bij dit mooie project betrokken zijn en hopelijk blijven.

Tot april 2023!

Tekst en foto’s: Geert Bistervels