Tekst en Fotos's: Harry Kruiper

HARDENBERG - Op initiatief van Sociaal Werk De Stuw zijn de ontmoetingscentra  Noaber in Hardenberg en De Makelij in Dedemsvaart met hun bijeenkomsten van start gegaan

De Ontmoetingscentra zijn een voorziening die als het ware tussen bijvoorbeeld de Buurtkamer en geïndiceerde dagbesteding zitten en die zowel voor de groep inwoners met beginnende geheugenproblemen (dementie in de brede zin van het woord/ haperend geheugen…) als voor hun mantelzorgers als laagdrempelig wordt ervaren. Een voor de gemeente Hardenberg unieke voorziening, waar men zonder indicatie binnen kan lopen en die gericht is op normalisatie. Er is gestart zonder programma en men hanteert daarbij de Sociale Benadering.

Door een team van vrijwilligers en beroepskrachten wordt er samen met de bezoekers gekeken naar wat iemand nog wél of niet kan. Hiermee zet Hardenberg koers richting de afspraken van de Nationale Dementiestrategie om in 2030, 80 procent van de thuiswonende mensen met dementie toegang te verlenen tot een ontmoetingscentrum in de buurt van hun eigen woning. De officiële start met wethouder Linda Verschuur vond recentelijk al plaats in Dedemsvaart.

In Kringloopwinkel Noaber waren Carmen Bouwkamp, contactpersoon van De Stuw en allround vrijwilliger Wim Schuurhuis deze week actief. Zij zijn er elke dinsdag van 10 tot 12.30 uur en donderdag van 13.30 tot 16.00 uur. In De Makelij te Dedemsvaart is Claudia Jansen de contactpersoon met de vrijwilligers, zij is daar op woensdag en vrijdag van 10 tot 12.30 uur.