Steeds minder mensen doen vrijwilligerswerk: ''Het is lastiger om vrijwilligers te vinden''
Vrijwilligerstekort

VECHTDAL - Minder mensen doen vrijwilligerswerk dan voorheen, dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet, is in 2021 verder gedaald.

In 2021 zei 39 procent in de afgelopen twaalf maanden zich ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Tien jaar geleden was dat nog 51 procent, en in 2020 44 procent. De afname tussen 2020 en 2021 is volgens het CBS vooral te zien bij vrijwilligerswerk op school, in het jeugdwerk en voor culturele verenigingen.

Lastiger

Bij Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) Hardenberg merken ze ook dat het steeds lastiger is om vrijwilligers te krijgen. ''Het is moeilijker om nieuwe vrijwilligers te vinden, maar ook om vrijwilligers te behouden'', zegt SPG-vrijwillger Marieke van den Bliek.

Oproepjes

Volgens Van den Bliek heeft het te maken met het gegeven dat mensen een volle agenda hebben. De stichting doet nu regelmatig oproepjes op sociale media en in de krant om nieuwe vrijwilligers te werven. ''Zonder vrijwilligers kunnen wij de lessen niet draaien, dan bestaat het gewoon niet meer.''

Manon is ook vrijwilligers bij SPG, het is onderdeel van haar leven geworden. ''Ik doe het al heel lang, het hoort bij wie ik ben. Ik begeleid mensen met een beperking zodat ze kunnen paardrijden.''

Net genoeg mensen

Bij Inloophuis Ommen hebben ze nog net genoeg mensen. ‘’We kunnen altijd meer mensen gebruiken, dan kunnen we bijvoorbeeld een extra ochtend open’’, aldus Henny van de vrijwilligersorganisatie. Het Inloophuis is een ontmoetings- en activeringsplek voor inwoners van Ommen en omstreken. Henny is ontzettend blij met de mensen die zich inzetten voor het Inloophuis: ‘’Vrijwilligers betekenen heel veel voor ons.’’

Trend

InBeeld Hardenberg ‘’Het is een trend die al jaren gaande is, daar hebben wij natuurlijk ook mee te maken’’, zegt Karla Kampman. Ze onderstreept de cijfers van het CBS: ‘’Wel denk ik dat we in deze regio, waar kerken actief, het normaler is om vrijwilligerswerk te doen.’’ InBeeld is een grote koffiekamer in de stad, waar iedereen welkom is. ‘’De vrijwilligers zijn de smeerolie van onze maatschappij. Zonder deze mensen kunnen we de deur wel dichtdoen’’, aldus Kampman.

Wachtlijst

Bij de Voedselbank Hardenberg komen ze geen mensen tekort, sterker nog, er is zelfs een wachtlijst voor nieuwe vrijwilligers. ‘’Bij ons gaat het eigenlijk heel goed, mensen blijven ook lang hangen bij onze organisatie’’, aldus Henriette van Voedselbank Hardenberg.

De cijfers komen uit het jaarlijkse onderzoek Sociale samenhang en welzijn, waarin ook extra vragen over vrijwilligerswerk zijn toegevoegd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk. In de enquête is mensen van 15 jaar of ouder onder andere gevraagd naar hun inzet als vrijwilliger in de twaalf maanden en vier weken voorafgaand aan het onderzoek.