Gemeente Ommen wil asielzoekers opvangen voor langere periode
Gemeentehuis Ommen

OMMEN - De gemeente Ommen wil noodopvang opzetten voor honderd asielzoekers voor een periode van twee tot drie jaar. Het college vraagt de gemeenteraad te onderzoeken of dit haalbaar is. Er is nog geen mogelijk locatie op het oog. 

Het aantal opvangplekken past volgens de gemeente bij de schaal van Ommen. "Eerdere opvang heeft dit bewezen en ook dat deze mensen door de samenleving worden opgenomen en het maatschappelijk draagvlak behouden blijft", aldus de gemeente. 

Te weinig plekken

De asielketen loopt al maanden vast doordat er te weinig opvangplekken zijn. Staatssecretaris Van der Burg pleit daarom voor een wet die het mogelijk maakt om asielzoekers 'eerlijk te kunnen verdelen over gemeenten'. Het college van Ommen verwijst hier ook naar in het persbericht: "Het aantal van honderd personen komt overeen met het aantal mensen dat in het landelijk debat over huisvesting per gemeente als een redelijke verhouding wordt gezien."

Crisisopvang

Vanaf begin oktober biedt de gemeente Ommen in het gemeentehuis crisisopvang aan veertig asielzoekers voor de periode van drie maanden. Dit staat los van de noodopvang van honderd asielzoekers die de gemeente nu wil.