Woonbeurs in Hardenberg
Woonbeurs in Hardenberg

HARDENBERG - De woonbeurs in Hardenberg staat dit jaar onder andere in het teken van duurzaamheid. Van elektrisch rijden tot hoe je geld kan besparen op je energieverbruik. De vraag is groot, misschien wel groter door ooit door de stijgende energierekeningen. Maar beter willen isoleren of van het gas af, betekent niet gelijk een oplossing. Dat heeft alles te maken met vraag en aanbod.

Niels Reinders, van INTU gasvrij wonen, vertelt dat het belangrijk is dat mensen van het gas afgaan. "Natuurlijk voor het milieu, maar ook vanwege de hoge prijzen van nu." Maar volgens Reinders gaat dat niet zomaar meer: "Het grootste probleem is installateurs. We hebben echt meer handen nodig. Stel je komt nu bij ons om van het gas af te gaan, dan kunnen we je pas over een jaar helpen."

De wachtrij bij INTU is dus een jaar. Jesse Harms van Bureau voor Verduurzamen merkt dat de druk steeds hoger wordt. "De vraag is veel groter, in het nieuws gaat het elke dag over de prijzen. Het personeel is bij ons in een jaar verdubbeld. Het probleem zit aan de uitvoerende kant. De agenda's zitten daar bomvol."

Milieu en prijzen

Op de tot nu toe druk bezochte woonbeurs is het naast interieur- en duurzaamheidadvies ook mogelijk om je verbruik te berekenen en te kijken wat goede oplossingen zijn om energie te besparen. Wim de Vries van Duurzame Oplossing is vijftien jaar geleden besmet geraakt met het duurzaamheidsvirus. "Ik heb ontdekt dat het anders kan en moet. Nu is de vraag en noodzaak erg hoog. Veel mensen komen in de problemen, terwijl dat misschien niet nodig was als ze hun gedrag hadden aangepast of de juiste kennis hadden." Volgens de Vries is het belangrijk om het gedrag nu aan te passen. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de volgende generaties: "Ik heb ook nog een zoon en ik wil dat hij en de generaties hierna ook kunnen genieten van de aarde."

"In 2050 moeten we sowieso van het gas af", zegt Harms. Voor alle mensen die iets willen doen geeft hij een tip, "Kijk waar je moet beginnen, bijvoorbeeld eerst bij het isoleren. Zoek echt een onafhankelijke partij! Anders gaan ze echt alleen hun eigen product aanprijzen, terwijl dat misschien niet het beste is en wel het duurste."