Asielzoekers opgevangen in crisisopvang gemeentehuis Ommen

OMMEN - Sinds maandag 3 oktober vangt de gemeente Ommen een groep van 40 asielzoekers in het gemeentehuis op, afkomstig vanuit het aanmeldcentrum in Ter Apel. De groep,bestaande uit één gezin uit Eritreaen alleen reizende mannenuit SyriëenJemen, zitin procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Er zitten geen zogenaamde ‘veiligelanders’ tussen de opgevangen asielzoekers in Ommen. De groep is homogeen, wat inhouddat ze zoveel mogelijk dezelfde taal spreken en dezelfde achtergrond hebben. Ervaring van het COA(Centraal Orgaan opvang asielzoekers)leert dat dit bijdraagt aan de sfeer op locatie.

Burgemeester Vroomenvertelt: “de sfeer op locatie is goed en rustig. De mensen zijnblij dat ze voor 3 maanden een vaste plek hebbenen verzekerd zijn van onderdakna een onzekere periode.Veel van de asielzoekersverblijven al enkele maanden in Nederland en hebben soms weken buiten geslapen bij het aanmeldcentrum.”Overdag is oplocatie begeleiding voor de asielzoekers aanwezig. Tevens zijnhet Rode Kruis en Vluchtelingenwerkde komende dagenaanwezig om de asielzoekers op weg te helpenen (dagbestedings-) behoeftes te inventariseren.

“Als gemeentevinden wede veiligheid van inwoners belangrijk” zegt Vroomen. “Dit borgen we doorpermanente beveiliging op en rondom locatie, hetorganiseren van voldoende en zinvolledagbestedingom verveling tegen te gaan en wehanterenstriktegedragsregels.”De groep dient zich aan de standaard huis-en gedragsregels van het COA te houden. Denk aan regels overhet schoon houden van de locatie, een verbod op alcohol en (soft)drugsen het niet verlaten van de locatie tussen 22.00 en 08.00 uur.Bij het overtreden van dehuisregels wordt streng opgetreden.Vroomen: “De consequentie van wangedrag is niet alleen dat men direct terug gaat naar Ter Apel en achteraan in de procedure voor een verblijfsvergunning komt, maar ook dat de gehele procedure voor die vergunning ingevaar komt.

” Vroomenheeft er vertrouwen in dat het rustig zal blijven op locatie.Die verwachting wordt gestaafd door eerdereervaringen van gemeente Ommen enandere gemeenten waar de afgelopen maanden crisisnoodopvang is gerealiseerd.

Opwww.ommen.nl/crisisnoodopvangstaat meerinformatie, inclusiefeen overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragenencontactgegevens. Dezepaginawordtregelmatig bijgewerkt.