Joodse inwoners in Ommen worden niet vergeten

OMMEN - Streep hun namen niet door al zijn zij tot stof vergaan. Streep hun namen niet door alsof ze nooit hebben bestaan. Noem hun naam en laat me weten dat ook jij niet zult vergeten… Het zijn dichtregels uit een bekend gedicht dat gaat over de mensen van voorbij. Maar voorbij is niet vergeten. De laatste dichtregel spreekt over een opdracht. Noem hun naam en daardoor worden de mensen van voorbij niet vergeten. De  dichtregels sluiten aan bij het motto van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig dat hij heeft ontleend aan de Thora: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Op verschillende plaatsen kun je om die reden kleine koperkleurige steentjes vinden. Het zijn de zogenoemde Stolpersteine. Wanneer de  voorbijganger dichterbij komt vallen de stenen pas op. Je wordt gedwongen om je pas in te houden en je hoofd naar voren te buigen om de tekst op het steentje te lezen.

Op maandag 4 maart 2013 werden op initiatief van de Stichting Herdenking Joods Ommen ook op acht plekken in Ommen Stolpersteine gelegd. Op 3 oktober, precies 80 jaar nadat de eerste Joden in Ommen vanuit hun huizen werden opgehaald, worden de stenen door de Stichting Herdenking Joods Ommen overgedragen aan de leerlingen van het Vechtdal College. Dit zal gebeuren aan de Dr A.C. van Raaltestraat waar zich twee adressen bevinden waar Stolpersteine zijn gelegd. Bij de overdracht is ook burgemeester Hans Vroomen aanwezig.